Οδός διαφυγής

Τι κρύβουν οι τελευταίες αλλαγές στην τακτική του Κυριάκου.

Από την εξαιρετική εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου συγκρατώ δύομισι αλλαγές στην τακτική του. Διατυπώθηκαν «ανεπαισθήτως», αλλά καταγράφηκαν από τις πρεσβείες και έχουν εξαιρετική σημασία για το μέλλον. Η πρώτη αφορά τις εκλογές. «Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών προτιμώ τις εκλογές» διακήρυξε με έναν τόνο αποφασιστικότητας ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο οποίος προσφάτως είχε πει το περίφημο «δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός».

Θεωρώ ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη θα ήταν ειλικρινέστερη αν έλεγε μεταξύ οικουμενικής και εκλογών προτιμώ μια κυβέρνηση Τσίπρα – Γεννηματά – Λεβέντη, εν πάση περιπτώσει όμως η δημιουργική ασάφεια έχει την αξία της στην πολιτική. Με τον τρόπο αυτό ο κύριος Μητσοτάκης πέταξε στα σκουπίδια την πρόταση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων για τη συγκρότηση οικουμενικής που υποστηρίζουν άλλα κέντρα εντός Ν.Δ. Μάλιστα, το σκεπτικό του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί είναι το αυτό με εκείνο που αναπτύσσει ιδιωτικώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής: Ποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα πειθαρχήσει σε οικουμενική κυβέρνηση με επικεφαλής πρωθυπουργό άλλον από τον Τσίπρα;

Οιαδήποτε τρίτη λύση θα προκαλέσει αρχικά την απειθαρχία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος δε και την απειθαρχία Τσίπρα, αν θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματός του. Ενα το κρατούμενο, λοιπόν: Ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει… παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον της οικουμενικής, φτιάξτε κυβέρνηση με τους υπολοίπους. Η δεύτερη αξιοσημείωτη μετακίνηση του προέδρου της Ν.Δ. -έρχεται μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ- αφορά το Ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εγκατέλειψε τη θέση «αποσύρετε το Ασφαλιστικό», για να ανοίξει παράθυρο «επιμέρους διατάξεις του ενδεχομένως και να τις ψηφίσουμε». Ο Μητσοτάκης έβαλε και πάλι στο τραπέζι ζήτημα μείωσης των επικουρικών συντάξεων και των συντάξεων των ευγενών ταμείων, κάτι που όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη μελετά το υπουργείο Οικονομικών (συνταξιούχοι ΔΕΚΟ λαμβάνουν σήμερα συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 3.000 ευρώ – ποσοστό αναπλήρωσης 120%!).

Με άλλα λόγια, η ψήφιση του Ασφαλιστικού είναι ανοιχτό ζήτημα για τη φιλελεύθερη παράταξη. Αξιοσημείωτη, τέλος, και η αιχμή που άφησε πρώτη φορά «για τις εμμονές» του ΔΝΤ (φωτογράφιζε Τόμσεν). Πού καταλήγουμε; Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάπου στα «Αρχεία» του αναφέρει ότι σε όλον τον πολιτικό βίο του στρίμωχνε τους πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά πάντοτε τους άφηνε μια μικρή οδό διαφυγής, όταν έκρινε ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Ακριβώς το ίδιο έκανε ο Κυριάκος προχθές: Άφησε οδό διαφυγής στον στριμωγμένο Τσίπρα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.dimokratianews.gr