Επίδειξη... "πυγμής": Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ανεφοδιάστηκε στην Αίγυπτο...

Μπορεί η κυβέρνηση να “διανθίζει” – ή να επιχειρεί να “χρυσώσει” το “χάπι” – το επεισόδιο με το σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο ταξίδι στο Ιράν και την εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, με ρητορικές “ακροβασίες”, η ουσία όμως είναι μία:

Τελικά το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν ανεφοδιάστηκε στην Ρόδο για να συνεχίσει το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν… αλλά στην Αίγυπτο, διότι η Τουρκία αρνήθηκε το σχέδιο πτήσης που της είχε υποβληθεί από την ελληνική πλευρά και απαίτησε ο ανεφοδιασμός να γίνει στο Μπόντρουμ και όχι στην Ρόδο επειδή οι Τούρκοι τη θεωρούν αποστρατιοτικοποιημένη ζώνη!

Να σημειωθεί ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θεωρείται στρατιωτικό διότι ανήκει στο υπουργείο Άμυνας.

Η σχετική “ομολογία” έγινε χθες από το Μαξίμου, σε ανακοίνωση – απάντηση σε σχετική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σημειώνει, μεταξύ άλλων: “Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών”.

“Παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο”..!

Νωρίτερα, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε ότι “η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας”.

“Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως, απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση».Απάντηση στην ανακοίνωση του Υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ”.

Το Μαξίμου στην απάντησή του σημείωσε ότι “η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ”.

Ο Υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σημείωσε για το θέμα χθες στην εκπομπή “στον ενικό” ότι “στις 6 Φεβρουαρίου του 2016, γίνεται αίτημα για διπλωματική άδεια προς τις τουρκικές αρχές από το ΥΠΕΞ για υπερπτήση του αεροσκάφους του Πρωθυπουργού που θεωρείται πολεμικό αεροσκάφος πάνω από την Τουρκία με ανεφοδιασμό στη Ρόδο”. «Η απάντηση από την Τουρκία ήταν ότι σας επιτρέπουμε υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με προϋπόθεση ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαστεί στο Μπόντρουμ, διότι θεωρούν τη Ρόδο αποστρατικοποιημένη ζώνη. Η απάντηση του Πρωθυπουργού μέσω του ΥΠΕΞ ήταν ότι δεν δεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε το αίτημα σας για ανεφοδιασμό στο Μπόντρουμ».