Σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μακράς πνοής που θα τροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων, αναμένεται να καταλήξουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Με βάση αυτή την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με όλη σχεδόν την πολιτική και θρησκευτική ιεραρχία του Ιράν.
Παράλληλα, οι περίπου 60 Έλληνες επιχειρηματίες, που βρίσκονται στην Τεχεράνη για επαφές με παράγοντες της ιρανικής οικονομίας, συμπληρώνουν μέσω των δράσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την επιδίωξη της Ελλάδας να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο σκηνικό που δημιουργείται με την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο.
Η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον λόγο αυτό, πέρα από τις συμφωνίες, η Ελλάδα και το Ιράν θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διαβουλεύσεων, σημείωσε η ίδια κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα «βλέπει» νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η Τεχεράνη είναι χώρα-«κλειδί». Στον τομέα της ενέργειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το κλίμα για συνεργασία είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι η αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με βάση την ήδη υψηλή προσφορά, προβλέπεται να οδηγήσει την τιμή του σε περαιτέρω πτώση, πράγμα που θα ευνοήσει και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.
Το Ιράν, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, θέλει μια αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα είναι μια σταθερή και φερέγγυα χώρα, τονίζουν άλλες κυβερνητικές πηγές, που εκτιμούν ότι ο τουρισμός των Ιρανών προς τη χώρα μας και η καλύτερη γνωριμία των δύο λαών θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας. Πέραν των άλλων η Τεχεράνη θέλει μια συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες.
Γεωπολιτική
Η ελληνική αντιπροσωπεία και προσωπικά ο πρωθυπουργός αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει αρνητικά, ούτε καν με καχυποψία, τις τριμερείς συνεργασίες της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και κυρίως με το Ισραήλ, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι οι συνεργασίες αυτές, δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών. Σημειώνεται ότι χωρίς κανένα αρνητικό σχόλιο εκ μέρους του Τελ Αβίβ, η Ελλάδα αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ιράν, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η ισορροπημένη διπλωματία του Έλληνα πρωθυπουργού αποδίδει καρπούς, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ταυτόχρονα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί επίσης ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Τεχεράνη αναγνωρίζει την ισορροπημένη στάση της χώρας μας στην ΕΕ. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει τη συμμετοχή του Ιράν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία, πράγμα που εκτιμήθηκε θετικά από την Τεχεράνη. Επίσης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Ελλάδα «έδειξε ευαισθησία στις ανησυχίες του Ιράν, σχετικά με τα ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν και τη Συρία».
Η Ελλάδα και το Ιράν επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη διπλωματική τους σχέση και στο πλαίσιο αυτό τελεί υπό επεξεργασία ένα «Μνημόνιο Κατανόησης», ενώ δρομολογούνται διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Επίσκεψη στο Εσφαχάν
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ιράν, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεναγήθηκε χθες, στα αρχιτεκτονικά μνημεία του Εσφαχάν. Το Εσφαχάν θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν, με ιδιαίτερα σημαντική ιστορική παράδοση. Η ξενάγηση του Πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδεται στον πολιτιστικό αλλά και τον τουριστικό τομέα της ελληνο-ιρανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα με τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται από την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.
Το σημερινό πρόγραμμα
8:00 Επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού Αντιπροέδρου, κ. Ε. Jahangiri.
Συνάντηση Αντιπροσωπειών, Υπογραφή συμφωνιών, Δηλώσεις στον Τύπο, Γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρωθυπουργού.
13:30 Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο, κ. Rafsanjani
14:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. H. Rohani
15:30 Συνάντηση με τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ayotollah A. Khamenei
16:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, κ. A. Larijani
19:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κ. Α. Shamkhani
(Ώρα Ελλάδας)
Πηγή: ΑΜΠΕ