"Μπλόκο" στο Σύνταγμα! - Αποκλεισμοί ΔΟΥ και τραπεζών

“Τύμπανα πολέμου” ηχούν στα αγροτικά μπλόκα, με την χθεσινή απόφαση της πανελλαδικής συνέλευσης στον κόμβο της Νίκαιας για κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα να δίνει τον τόνο των εξελίξεων.

Την άνοδό τους στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή αποφάσισαν και οι αγρότες του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον επί διήμερο , ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Σε συνάντηση που είχαν χθες, οι αγρότες στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα, ενώ οι τελικές αποφάσεις που θα αφορούν στις λεπτομέρειες και τη μορφή αυτής της μετάβασης θα ληφθούν σήμερα σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των αγροτών στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου.

Παράλληλα, αγρότες συγκεντρώθηκαν απόψε έξω από την Α’ ΔΟΥ, στη λεωφόρο Κνωσού του Ηρακλείου, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμό της υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή του μπλόκου Πραιτωρίων, που μετείχε στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού Ηρακλείου σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο με τα συγκεκριμένα αιτήματα, συγκροτημένα και περιφρουρημένα.

«Μέχρι την Παρασκευή συνεχίζουμε πιο οργανωμένα στο μπλόκο μας, αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στον κόμβο, δυναμώνουμε τη δραστηριότητά μας στα γύρω χωριά, ενημερώνουμε τη μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής, αγροτικούς συλλόγους και άλλα μπλόκα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ, στα δύο έχει «κοπεί» η Ελλάδα, καθώς αγρότες από Φθιώτιδα έχουν κλείσει δύο κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμία, στο 210ο χλμ στην Ανθήλη και στο 200ό χλμ στον κόμβο του Μπράλου.

Εκατοντάδες φορτηγά είναι συγκεντρωμένα μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς έχουν γεμίσει ασφυκτικά με νταλίκες οι διάφοροι χώροι που έχει εξασφαλίσει η αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα φορτηγά που έχουν κατεύθυνση από Λαμία προς Αθήνα δεν είναι δυνατόν να περάσουν από τους παράδρομους και ακινητοποιούνται σε μεγάλους χώρους μέσα στη Λαμία από την αστυνομία.

Μάλιστα, τις τελευταίες τρεις ώρες παίζεται ένα «κρυφτούλι» ανάμεσα στους οδηγούς των φορτηγών και την αστυνομία, καθώς οι πρώτοι προσπαθούν να ξεφύγουν και να συνεχίσουν το δρόμο τους, όμως εγκλωβίζονται στην παλιά εθνική οδό με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί ουρές πολλών χιλιομέτρων.

Η αστυνομία διοχετεύει τα Ι.Χ. αυτοκίνητα αλλά και τα λεωφορεία από το παλιό επαρχιακό δίκτυο, χρησιμοποιώντας ένα μικρό δρόμο στην περιοχή της Δαμάστας που επικοινωνεί με τον δρόμο Λαμίας-Άμφισσας. Μάλιστα, τα λεωφορεία επειδή είναι αδύνατον να διέλθουν από το συγκεκριμένο δρόμο, κατευθύνονται στο παλιό δίκτυο Λαμίας-Άμφισσας καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Από τους δύο αυτούς δρόμους και με κατεύθυνση πάντα προς την Άμφισσα εξελίσσεται ουσιαστικά η κυκλοφορία για τα Ι.Χ. και τα λεωφορεία.

Ο κόμβος των Τεμπών θα είναι κλειστός έως τις 18:00 το απόγευμα, ενώ μέχρι και σήμερα θα είναι κλειστά τα Μάλγαρα. Σημειώνεται ότι οι αγρότες των Τεμπών και των Μαλγάρων δεν έλαβαν μέρος στην πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια, και φαίνεται να ακολουθούν εν μέρει ανεξάρτητη γραμμή από τους συναδέλφους τους.

Κλειστή παραμένει και η Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού. Κλειστά από τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και για 24 ώρες τα μπλόκα στο Κάστρο Βοιωτίας αλλά και στους παράδρομους στο Εκατοστό δέκατο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Κλειστά επ’ αόριστον είναι τα τελωνεία των Κήπων και του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματισθεί ουρές φορτηγών στα σύνορα. Κλειστό είναι και το τελωνείο της Εξοχής.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Επ’ αόριστον αποκλεισμός ισχύει και στην εθνική Κορίνθου – Τρίπολης στο ύψος της Νεστάνης.

Η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, θα μείνει κλειστή μέχρι τις 10:00 (Δευτέρα) το πρωί.

Σε κλείσιμο της εισόδου του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, στο κέντρο των Χανίων, προχώρησαν από νωρίς το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Κλαδισού, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι συγκεντρωμένοι έχουν παρατάξει έξω από το κτίριο της Τράπεζας αγροτικά οχήματα, ενώ στην πρόσοψη του κτιρίου όπου βρίσκεται και η κεντρική είσοδος της Τράπεζας, έχουν υψώσει δύο πανό.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr