Αλέξης Τσίπρας: Αν όχι 180 «ναι» στον προϋπολογισμό, να ορίσουμε εκλογές

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το πιο ακραίο οικονομικό πρόγραμμα και παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου, υποστήριξε αρχίζοντας την παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μια πενταετία λιτότητας και αποτυπώνει το μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δέχτηκε προγράμματα λιτότητας, που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία άλλη Δημοκρατία στην Ευρώπη και εκτίμησε ότι ετοιμάζεται η υιοθέτηση νέων μέτρων. Επανέλαβε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε «νέα προγράμματα λιτότητας, σε νέα εσωτερική υποτίμηση» και ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε νέα μέτρα.

«Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τι ακριβώς ζητάτε συναίνεση; Σε ένα κράτος που κάνει το λιοντάρι στον 20χρονο απεργό πείνας και υποκύπτει στις πιέσεις της Τρόικας» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό. Και επανέλαβε ότι «το μνημόνιο είναι κυρίως η λιτότητα, και όχι η δανειακή σύμβαση» συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος στην μετατροπή της Ελλάδας σε ειδική οικονομική ζώνη της Ευρώπης.

Απευθυνόμενος, δε, προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε γιατί γίνεται διαπραγμάτευση εφόσον το χρέος είναι βιώσιμο εκτιμώντας ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση όταν έχει ένα τόσο μεγάλο χρέος. Ρώτησε επίσης γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση για το τί ειπώθηκε στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ την επικεφαλής του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έλεγε ότι το ΔΝΤ φεύγει.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη Βουλή «είναι φανερό ότι δεν εκφράζει τη λαϊκή βούληση». Και αναφερόμενος στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν προκύπτει από πουθενά η κυβερνητική πλειοψηφία. «Ακόμα κι αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφιζαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πάλι δεν θα σας έβγαιναν τα κουκιά για την εκλογή από αυτή τη Βουλή» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στους βουλευτές, κυρίως των ανεξάρτητους, λέγοντας ότι η ψήφος στον προϋπολογισμό είναι ψήφος εμπιστοσύνης.« Όσοι τον απορρίπτουν, πώς θα ψηφίσουν αύριο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» αναρωτήθηκε. «Να βγουν και να το πουν τώρα οι βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο» είπε και κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό. Κατηγόρησε πάλι την κυβέρνηση ότι έχει συνεννοηθεί με βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου.

Απευθυνόμενος δε στο τέλος της ομιλίας του στους βουλευτές της συμπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν δεν λάβει η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό τις απαιτούμενες ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή 180, θα πρέπει αύριο να συνεργαστούν τα κόμματα για τον καθορισμό της ημερομηνίας βουλευτικών εκλογών.