Ευάγγελος Βενιζέλος: το δίλημμα είναι συμφωνία ή απόλυτη αβεβαιότητα

Για προϋπολογισμό πολιτικής αξίας που σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος παίρνοντας το λόγο στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2015 στην Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από την εκλογή Προέδρου δυσκολεύει και παρατείνει τη διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους.

Κατά τον κ. Βενιζέλο η χώρα περνά από την 1η Ιανουαρίου σε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο σχέσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ ενώ σημείωσε ότι νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει καθώς δεν θα υπάρξει νέο δάνειο, σημειώνοντας ότι αυτό που θα γίνει είναι μια μικρή τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει συμφωνία με τους εταίρους αρκεί να μην υπάρχει εσωτερική υπονόμευση προσάπτοντας στην αντιπολίτευση ότι έχει πανικοβληθεί με την σκέψη ότι χάνει το μνημόνιο και την τρόικα.

«Αν οι αγορές είχαν αφεθεί μόνες τους, χωρίς ένα εσωτερικό μέτωπο που δήλωνε πως “η Ελλάδα είναι ανέτοιμη να βγει στις αγορές”, θα καταλάβαιναν πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι στην πραγματικότητα μικρό σε πραγματικούς όρους, και πολλοί λένε πως ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ αν μετρηθεί σωστά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Έσπευσε, δε, να στηλιτεύσει κάποιους που πιστεύουν, όπως είπε, ότι η χώρα έχει εξέλθει ήδη από την κρίση. Κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι από την μία καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι υποχωρεί πολύ απέναντι στην τρόικα και ταυτόχρονα την καταγγέλλει ότι προβάλλει αναίτιες αντιρρήσεις. Επεσήμανε, δε, ότι οι εταίροι δεν είναι «παιδιά του κατηχητικού» αλλά σκληροί διαπραγματευτές και χαρακτήρισε αφελείς αν όχι ψεύτες όσους διατείνονται ότι αν εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, αυτό από μόνο του θα αλλάξει τους συσχετισμούς εντός ΕΕ και τη στάση των εταίρων.

«Ο λαός ξέρει πως έχει μπροστά του ένα δίλημμα: Το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε προτείνει, διαπραγματευόμαστε και θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας, ή την απόλυτη αβεβαιότητα και το άγνωστο» ανέφερε στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2015, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως «από το 2010 κάνουμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή και την αντιπαράθεση για τα περί “αποστασιών” βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «είναι πολιτικός εκβιασμός και εκχυδαϊσμός του δημοσίου βίου, το να λες πως η ελεύθερη κατά το Σύνταγμα συνείδηση του βουλευτή, είναι αποστασία» τονίζοντας ότι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι διαδικασία εξ ορισμού συναινετική.