WSJ: Προσφυγικό και καθυστερήσεις, μπορεί να επαναφέρουν συζητήσεις περί Grexit

Κίνδυνο επαναφοράς της συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να φέρουν οι πολιτικοί κλυδωνισμοί που προκαλεί η προσφυγική κρίση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και ο προβληματισμός που συνεχίζει να υπάρχει όσον αφορά στην οικονομική πορεία και προοπτική της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal».

Όπως τόνισαν πηγές της WSJ στο Βερολίνο, οι μεγάλες πολιτικές πιέσεις που δέχεται η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ λόγω της απόφασής της να ακολουθήσει πολιτική ανοιχτών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες μειώνουν τις δυνατότητές της να συγκρουστεί με τους βουλευτές της για άλλα ζητήματα, όπως η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει ότι η Καγκελάριος δεν θα μπορεί να ζητήσει από τη Βουλή να υποστηρίξει περαιτέρω δανειακή στήριξη για τη χώρα μας παρά μόνο εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει πλήρως τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή όμως ΔΝΤ και Αθήνα φαίνεται να έχουν μεγάλες διαφορές στο ασφαλιστικό.

Η αποδυνάμωση της κ. Μέρκελ έρχεται τη στιγμή που «ο ισχυρός Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπε, πιστεύει εδώ και καιρό ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την ελληνική οικονομία στα αυστηρά απαιτούμενα μέτρα για τη συμμετοχή στο ευρώ. Ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο, όχι μόνο του κοινού νομίσματος αλλά και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης για τον περιορισμό της μετανάστευσης, και θα καλοδεχόταν ένα νέο ντιμπέιτ για ενδεχόμενο Grexit φέτος, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της θέσης του ΔΝΤ απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα αρχικά ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την έξοδο του Ταμείου από το νέο Μνημόνιο, όμως – μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δεχτούν τέτοιο σενάριο – τώρα επιδιώκει μία ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, είναι να πείσει τους εταίρους της χώρας ότι οφείλουν να αναγνωρίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και να απελευθερώσουν την επόμενη δόση του προγράμματος.

«Στην Αθήνα, όμως, υπάρχει ανησυχία ότι οι πιστωτές –ακολουθώντας το σκληρό ΔΝΤ- θα ζητήσουν πολύ βαθύτερη δημοσιονομική λιτότητα όταν θα εξετάσουν το ελληνικό πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες» γράφει η εφημερίδα.

Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να πείσει τους πιστωτές, ιδιαίτερα τη Γερμανία, τότε η πρόσφατη περίοδος ηρεμίας θα φτάσει σύντομα στο τέλος της. «Έρχεται καταιγίδα» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος.

Πηγές: ethnos.gr, skai.gr