Συνάντηση Τσίπρα-Κατρούγκαλου για το τελικό σχέδιο του Ασφαλιστικού

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να συζητήσουν το θέμα του ασφαλιστικού και το τελικό σχέδιο που θα υποβάλει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η Αθήνα στους δανειστές.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση παραμένει πιστή στη γραμμή ότι δεν δέχεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, προτείνοντας ως αντιστάθμισμα την αύξηση των εισφορών ενώ κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν ότι «παραμένουν οι κόκκινες γραμμές. Στόχος είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Το πλέον σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις ενώ ορισμένες πληροφορίες που επικαλείται το euro2day αναφέρουν ότι επιχειρείται να μην μειωθούν όσες επικουρικές είναι έως και 170 ευρώ και να υπάρξει κλιμακωτή μείωση από το όριο αυτό και πάνω.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, το τρίπτυχο «καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, μικρή επέμβαση στις επικουρικές (σ.σ. κυρίως τις μεγάλες) και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%». Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό θα αποσταλεί στους δανειστές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους, ενώ στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου.