Ειρήνη στη Μέση Ανατολή μόνο με επίλυση του Παλαιστινιακού

Ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει, εάν δεν επιλυθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα, που σχετίζεται με τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για μία διαχρονική ειλικρινή φιλία μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού, επισημαίνοντας πως η επίσκεψη του κ. Αμπάς στην Αθήνα γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή, όπου συμβαίνουν γεγονότα που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις. Αναφέρθηκε, δε, στο προσφυγικό και την τρομοκρατία, σημειώνοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι το προσφυγικό “θα το αντιμετωπίσουμε όλοι οι δημοκρατικοί λαοί με τον τρόπο που ταιριάζει στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, με όρους ανθρωπισμού”, ενώ θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, όπως σημείωσε με έμφαση. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, που είναι η ρίζα του κακού, όπως χαρακτηριστικά είπε και εξέφρασε την πάγια θέση της Ελλάδας για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, που θα είναι “βιώσιμο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο”, με βάση το γραπτό και εθιμικό διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και έκανε λόγο για ιστορικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες. “Δεν ξεχνάμε ποτέ πως η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό μας σε όλα τα διεθνή φόρα, όπως τον ΟΗΕ”, τόνισε ο κ. Αμπάς σημειώνοντας ότι οι στενές αυτές σχέσεις ουδέποτε έχουν κλονιστεί. Εξέφρασε την αναγκαιότητα να τερματιστεί η Ισραηλινή κατοχή και να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό, με την ύπαρξη δύο κρατών και με βάση το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας πως “τείνουμε χείρα συνεργασίας προς την ισραηλινή πλευρά”. Συμφώνησε παράλληλα τόσο στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, από την οποία προκύπτουν προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, όσο και στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο θέμα της Συρίας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων που έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να βρεθούν, εκτός από το Παλαιστινιακό, το θέμα της Συρίας αλλά και διμερή ζητήματα. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.