Ξυδάκης: "Εκ των ων ουκ άνευ" ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας

“Εκ των ων ουκ άνευ” χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας από τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, που προτείνεται να συσταθεί, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση” με τον Κώστα Μπλιάτα.

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι η συζήτηση που ξεκίνησε για το θέμα “σημαίνει την αρχή μίας διαδικασίας, που μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον έναν χρόνο, στην οποία θα πρέπει να αναμειχθούν και το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

“Είναι 6-7 κράτη, τα οποία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους” είπε ο κ. Ξυδάκης, σχετικά με το ενδεχόμενο η νέα συνοριοφυλακή να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στο έδαφος ενός κράτους, χωρίς να της ζητηθεί. “Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί εύκολα να συζητηθεί και να ξεπεραστεί και να εφαρμοστεί, χωρίς σοβαρές επιφυλάξεις και χωρίς καμία συζήτηση σοβαρή”, σημείωσε αν. Υπουργός, διευκρινίζοντας ότι “έτσι κι αλλιώς, αυτό το οποίο γίνεται σήμερα είναι να εκφραστεί η επιθυμία των ηγετών να αρχίσει να εξετάζεται, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό”.

“Δεν νομίζω ότι τίποτε μπορεί να παραμείνει χωρίς συζήτηση και χωρίς συμβιβασμούς, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Η εμπειρία, πάντως, από το πώς συζητούνται τα ευρωπαϊκά πράγματα είναι ότι αλλιώς ξεκινάει μια πρόταση και αλλιώς καταλήγουμε” πρόσθεσε.

Εξάλλου, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν, χτες στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε τη διαχρονική υποστήριξη της Ελλάδας σε προτάσεις που ενισχύουν τη φύλαξη των συνόρων, ιδιαίτερα σε έκτακτες συνθήκες και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, προσθέτοντας ότι η νέα δύναμη, όταν τελικώς δημιουργηθεί, θα πρέπει να δρα με τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου κράτους.

Ακολούθως, ο αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στο πλήθος των μεταρρυθμίσεων που έχουν νομοθετηθεί στην Ελλάδα, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, καθώς και στις συνεχιζόμενες, εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα σταθερότητας και αντιμετώπισης του ζητήματος του χρέους, ώστε να προσελκυθούν επενδύσεις στην Ελλάδα και να μειωθεί η ανεργία.

Πηγή: ΑΠΕ