Μίνι Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Μίνι σύνοδος για το μεταναστευτικό στο περιθώριο της Συνοδού Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ανακοινώθηκε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου. Η οκταμερής συνάντηση θα γίνει στο γραφείο της αντιπροσωπείας της Αυστρίας στις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η μίνι Σύνοδος θα εστιάσει σε θέματα μετανάστευσης και ιδιαίτερα στο σχέδιο μετεγκατάστασης των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη Τουρκία. Το σχέδιο αυτό είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου. Σκοπός του είναι η διευκόλυνση της Τουρκίας στην σίτιση και υποστήριξη των Σύρων προσφύγων, μέσω της μετεγκατάστασης τους από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Τύπο και στην τελική μορφή της δεν γινόταν λόγος για δέσμευση σε συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, αλλά μετεγκατάσταση σε εθελοντική βάση. Οι συμμετέχοντες στην οκταμερή είναι τα κράτη που πλήττονται άμεσα από τις μεταναστευτικές ροές, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο. Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και την Τουρκία ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεχμέτ Νταβούντογλου.

Ο Λουξεμβούργιος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη στις επιδιώξεις της Τουρκίας, δηλώνοντας πως θα πρέπει μεν να σταλεί ένα θετικό σήμα στη Τουρκία, αλλά από την άλλη δεν θα πρέπει κανείς να πιστέψει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να παραλάβει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Τουρκία, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ως “οφθαλμαπάτη”.