Hold It

Το Σάββατο που μας πέρασε, έγιναν για πρώτη φορά στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εκλογές στις οποίες μπορούσαν να ψηφίσουν, αλλά και να είναι υποψήφιες, γυναίκες.

Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη υπόθεση και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να παρουσιάσει την εξέλιξη αυτή ως τεράστια μεταρρύθμιση, όμως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παραμένουν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην υπερσυντηρητική αυτή χώρα δεν θα αμβλυνθεί ουσιαστικά.

Για να πάρετε μια αίσθηση του τι θα πει να είσαι γυναίκα στη Σαουδική Αραβία σας προτείνουμε αυτό εδώ το τεστ του BBC. Μπορεί οι δημοτικές εκλογές να σηματοδότησαν μια κάποια πρόοδο -17 γυναίκες κατάφεραν να εκλεγούν σε δημοτικά συμβούλια σε ολόκληρη τη χώρα- όμως αναρωτιέται κανείς, πόσο πραγματική είναι η πρόοδος αυτή όταν στις ίδιες εκλογές οι γυναίκες έπρεπε να συνοδεύονται από τον (αρσενικού φύλου) κηδεμόνα τους προκειμένου να ψηφίσουν.

Ενδεικτικό επίσης της υποκρισίας στην οποία τείνουμε ως Δύση όταν μας συμφέρει, είναι το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία “an ISIS that has made it” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Kamel Daoud στους New York Times, παραμένει στρατηγικός σύμμαχός μας στην περιοχή.