Στα «αριστερά»... των Funds

Με «φόντο» το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων και οδεύει, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα προς την Βουλή, συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (σσ. στο Συνεδριακό κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού) η οποία ανοίγει με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος φρόντισε ήδη να «στείλει» τα «μηνύματά» του εντός και εκτός συνόρων με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τελικός κυβερνητικός στόχος «είναι ο οριστικός απεγκλωβισμός της Ελλάδας από τη θηλιά της λιτότητας».

Αφήνει επίσης νέες αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η «διαπραγμάτευση του προηγούμενου επταμήνου και η κορυφαία στιγμή του δημοψηφίσματος έφεραν στην επιφάνεια το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης και ξεσκέπασαν τους δογματιστές της λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πεδίο ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «όλα αυτά δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί σήμερα μια αριστερή στρατηγική, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες. Γιατί είναι προφανές ότι ούτε η τυφλή σύγκρουση, ούτε η επιστροφή στην αντιπολίτευση, ούτε η οικειοθελής αποχώρηση από τις κυβερνητικές ευθύνες συνιστά αριστερή στρατηγική. Αντίθετα, αριστερή στρατηγική είναι αυτή που υπερασπίζεται σε κάθε σημείο και σε κάθε επιμέρους μέτωπο την κοινωνική συνοχή».

«Ο συνδυασμός της λιτότητας και της ξενοφοβίας, ενισχυμένης μάλιστα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δημιουργεί το περιβάλλον για την ενίσχυση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη» δηλώνει ο πρωθυπουργός στον απόηχο του πρώτου γύρου των γαλλικών περιφερειακών εκλογών που βρίσκουν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να προηγείται. Χαρακτηρίζει δε «ανόητους” όσους “θεωρούν εχθρό της Ευρώπης την Αριστερά και όχι την Ακροδεξιά».

Όσον αφορά το προσφυγικό τονίζει ότι είναι η Ελλάδα που δίνει τη μάχη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης κρατώντας ζωντανές τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Tο μέλλον θα πρέπει να το ανοίξουμε εμείς (…) το μέλλον δεν θα έρθει ποτέ από μόνο του αν δεν κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό» σχολιάζει ακόμη.

Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφισθεί την Τρίτη το βράδυ, και στη συνέχεια το Euroworking Group θα εγκρίνει τη χορήγηση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ  Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η συμφωνία που αφορά στα κόκκινα δάνεια. Σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό) καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.

Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.