Διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ),Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), έχουν από το απόγευμα της Τρίτης Υπουργοί της κυβέρνησης με επίκεντρο το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που η ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.
Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα πάνω στα 13 προαπαιτούμενα που οδηγούν στην υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στο τέλος Ιανουαρίου. Οι συναντήσεις αναμένεται να διαρκέσουν ως το βράδυ της Παρασκευής.
Η πρώτη επαφή έγινε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, όπου η ελληνική πλευρά κατέθεσε την εναλλακτική πρότασή της το μέλλον του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αφού ο κ. Σκουρλέτης έπρεπε να αποχωρήσει ώστε να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η ελληνική πλευρά προτείνει, αντί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την απόσχιση του διαχειριστή από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρεία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνάντηση με τους θεσμούς, αύριο Τετάρτη. Οι εταίροι επιμένουν στη λήψη «μη αναστρέψιμων βημάτων» για την ιδιωτικοποίησή του – παρά την αντίθεση της Αθήνας – όμως αφήνουν ένα μικρό «παράθυρο» για το ενδεχόμενο που θα βρεθεί ισοδύναμη εναλλακτική λύση. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές ζητούν αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του δικτύου μεταφοράς ενέργειας από την ΔΕΗ.Στις 19.30 συναντήθηκε με τους δανειστές ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης με στόχο να λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν για το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι με βάση το υπάρχον σχέδιο της κυβέρνησης δεν αμείβεται επαρκώς η παραγωγικότητα και δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη μισθολογική ωρίμανση. Παρά τα προβλήματα οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει (σημαντικές) μειώσεις μισθών.Το τελευταίο ραντεβού για την Τρίτη είχε προγραμματιστεί για τις 21.00 με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει την αδειοδότηση των μη τραπεζικών ιδρυμάτων (τα λεγόμενα distress funds) για τη διαχείριση σε πρώτη φάση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων. Σειρά θα έχει τον Ιανουάριο η συζήτηση για τα κόκκινα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπου υπάρχουν σενάρια μείωσης του στόχου των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι εταίροι ζητούν την υιοθέτηση σχεδίου που θα επιτρέψει στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων να μπει σε λειτουργία από τις «αρχές του 2016», αλλά και την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων που έχουν ταυτοποιηθεί.
Ακόμα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δρομολογήσει εκ νέου την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και να εφαρμόσει με υπουργική απόφαση το clawback στην Υγεία.Η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων που απομένουν θα επιτρέψει την εκταμίευση της τελευταίας εκκρεμούσας υποδόσης, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά και θα επιτρέψει την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, που αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, η η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο με στόχο να ψηφιστεί ως το αργότερο ως το Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, και να καλύπτει όσα προαπαιτούμενα απαιτούν νομοθέτηση. Στη συνέχεια, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση αναμένει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που θα δώσει τέλος σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.
Συνοπτικά, τα 13 προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση ως τις 19 Δεκεμβρίου είναι τα εξής:
1. Η συγκρότηση Ομάδας Δράσης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του υπάρχοντος (ΤΑΙΠΕΔ) για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το θέμα είναι περίπλοκο, καθώς οι δανειστές ζητούν πολιτική και λειτουργική ανεξαρτησία από την κυβέρνηση. Το σχέδιο των Βρυξελλών φέρει σφραγίδα Βερολίνου, καθώς προβλέπει ότι η Ομάδα Δράσης θα ελέγχει τα βασικά όργανα του Ταμείου για τα οποία ήδη ακούγονται υποψηφιότητες από Γαλλία και Γερμανία.
2. Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο).
3. Η ψήφιση του νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1.1.2016.
4. Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η επιλογή του αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.
5. Η «στρατηγική» για τα «κόκκινα» δάνεια, με μετάθεση μεν της συζήτησης για την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου, αλλά και ψήφιση του πλαισίου για τη χορήγηση αδειών σε μη τραπεζικά ιδρύματα που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.
6. Δέκα δράσεις της Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
7. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.
8. Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και τη μείωση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
9. Λειτουργία της επιτροπής που θα εγκρίνει τους διορισμούς προέδρων και μελών διοικητικού συμβουλίου στις τράπεζες.
10. Έκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
11. Επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων.
12. Ο δασικός νόμος και ο χωροταξικός σχεδιασμός.
13. Έκδοση της υπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.
Πηγές: skai.gr, tovima.gr
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Επόμενο Άρθρο