Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων

Το τριήμερο μεταξύ 15 και 18 Δεκεμβρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση να ψηφίσει το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών όπως προέκυψε από τη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το skai.gr στη σύσκεψη συζητήθηκε το ασφαλιστικό, αλλά και η συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να έρθει πριν από τα Χριστούγεννα ένα ακόμη νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των μέτρων. Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και της νομοθέτησης των 13 προαπαιτουμένων για την είσπραξη του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να καθοριστεί στην σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Αύριο καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για την διαπραγμάτευση εξπρές που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ώς την Παρασκευή με βασικά αγκάθια για την κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το πλαίσιο πώλησης των κόκκινων δανείων και το ενιαίο μισθολόγιο. Μάλιστα ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμιζε την Παρασκευή ότι σε περίπτωση που δεν κλείσει η υλοποίηση των εν λόγω μέτρων πριν τις γιορτές, τότε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στην δόση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που θα αρχίσει στα μέσα Ιανουαρίου.

Το θέμα των capital controls θα συζητήσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup. Νωρίτερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Mega ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και αυτό για την ώρα το έχει αποδεχτεί και η πλευρά των δανειστών».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει απόψε στις 21:45 συνέντευξη στους δημοσιογράφους Β. Κεχαγιά, Γ. Κουβαρά και Β. Σκουρή, με παρουσιαστή τον Π. Χαρίτο στο studio της ΕΡΤ.