Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Αρχηγών - (upd)

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης για το τι ακριβώς συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, οι δηλώσεις των τελευταίων καθώς εξέρχονται του Προεδρικού Μεγάρου, γεννούν περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή η οποία διαφώνησε τόσο στο ζήτημα του προσφυγικού όσο και σε αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι οι διαφωνίες ήταν πιο σοβαρές και το κοινό ανακοινωθέν περιορίζεται σε μια γενική αναφορά. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη διαπραγμάτευση ενισχυμένος μετά τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών.

«Παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε απόλυτη συμφωνία με διαφορά τη ΝΔ όπου φέρεται να επικράτησαν οι υποψήφιοι από την μάδα Σαμαρά και ΛΑΟΣ οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε για τα αιτήματα προς την ΕΕ ότι το προσφυγικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι Ελληνικό» ανέφερε ο κ. Καμμένος ανακοινώνοντας ότι θα ζητηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση μέσων μετά τις εξελίξεις με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Καμμένος είπε ότι «συμφωνήσαμε για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή προς το αναλογικότερο με διαφωνία της ΝΔ».

Για το ασφαλιστικό τέλος είπε ότι «η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε τη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων σε σχέση με όλους τους άλλους. Προτίμησαν να προστατεύουν τις πολιτικές που οδήγησαν το συνταξιοδοτικό σε αδιέξοδο, την πολιτική του PSI».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για “λόγια του αέρα” και ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ειδικά όσον αφορά στο ασφαλιστικό – τους τα δίνει όλα στο προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό, είπε χαρακτηριστικά – εν τόνισε ότι εμμένει στην πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση.

Ο κύριος Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου σημείωσε: «Επεσήμανα στο κύριο Τσίπρα πως ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος με τα αδιέξοδα να μεγαλώνουν. Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα. Μετά από πρότασή μου έγινε δεκτή από τους πολιτικούς αρχηγούς πλην ΝΔ η αλλαγή του εκλογικού νόμους προς το αναλογικότερο. Αναφορικά με το προσφυγικό επεσήμανα τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης παρά ταύτα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο για το προσφυγικό οι βασικές αρχές του οποίου πρέπει να είναι η ασφάλεια και η αλληλεγγύη. Αναφορικά με το ασφαλιστικό παραπέμψαμε τις προτάσεις στη Βουλή. Αναμένουμε τις θέσεις της κυβέρνησης. Δεν επιθυμούμε άλλα βάρη και άλλες περικοπές για τον λαό. Το Ποτπάμι δεν θα γίνει τρίτος πόλος σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ούτε μία οικουμενική κυβέρνηση είναι λύση. Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση μεγάλης εθνικής πλειοψηφίας που θα αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα».

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Γεννηματά τόνισε: «Πιστεύω στο διάλογο και την πολιτική συνεννόηση γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα και αυτό απαιτούν και οι πολίτες. Δεν θα γίνουμε όμως συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. Δεν έγιναν οι αποδεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τις επιτροπές καθώς αυτές θα παρέκαμπταν την ίδια τη Βουλή.

Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση θεωρούμε πως απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις. Θεωρούμε πως από αυτή τη Βουλή πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός Νόμος.

Αναφορικά με το θέμα του ασφαλιστικού σαν αναφέρω πως επί της ουσίας δεν έγινε συζήτηση σε βάθος. Τις κόκκινες γραμμές μας ο πρωθυπουργός τις γνωρίζει όπως και τις πάγιες θέσεις μας. Αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να το διαχειριστεί ας μας το πει. Δεν θα ψηφίσουμε καμία μείωση συντάξεων. Να έρθει άμεσα το θέμα στη Βουλή».

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε: «Στη σημερινή συνάντησης προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις για τις θέσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τις δικές της επιλογές και αναζητά σωσίβιο. Δεν θα συμμετέχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Βουλή είναι ο μόνος χώρος που πρέπει να συζητηθούν όλα. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας». Σε σχετική ερώτηση για το εάν μίλησε με τους υποψηφίους Προέδρους ο κύριος Πλακιωτάκης υπογράμμισε «μίλησα μόνο με τους συνεργάτες μου όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί».

Ανακοινωθέν με τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών στο ζήτημα του Ασφαλιστικού συντάσσεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή την ώρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ανακοινωθέν αναμένεται να περιλαμβάνει και τα σημεία σύγκλισης στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του εκλογικού συστήματος, όπως αυτά διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πρόταση όμως στην οποία πρόβαλλαν αντιρρήσεις τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το Ασφαλιστικό και μια για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς.

Εν τω μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι εκτός της αίθουσας συσκέψεων μεταξύ της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη και του εκπροσώπου εκ μέρους της ΝΔ βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Το επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν εκπρόσωποι του Τύπου πλησίασαν την κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για το τι θα συζητηθεί εντός της σύσκεψης και έκανε λόγο για υπονομευτική κίνηση της όλης διαδικασίας.

Από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφορούσε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης και δημιουργίας κλίματος.

Παρενέβη από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Τ. Κούικ λέγοντας ότι «είναι τραγικό από έναν διπλωμάτη να μιλάει έτσι».

Πηγή: ΑΠΕ, Ημερησία, ΣΚΑΪ, Πρώτο Θέμα