Κοινό ανακοινωθέν για το ασφαλιστικό πρότεινε ο Α. Τσίπρας (upd)

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά, προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις. Η πρότασή του αυτή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης δήλωσε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.

Σύμφωνα με τον skai.ge, στη συνεχεία πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τη μη μείωση των κυρίων συντάξεων.

Αρνητική ήταν η αντίδραση της ΝΔ, με πηγές της Συγγρού να τονίζουν ότι στον προϋπολογισμό που έφεραν στη Βουλή οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, περιλαμβάνονται ήδη περικοπές ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις. «Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν κύκλοι της ΝΔ, θεωρώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την κίνηση του πρωθυπουργού ως μια επιχείρηση παγίδευσής τους.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να τους ανέλυσε την πορεία των μειώσεων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας μάλιστα «έχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο όταν επί ημερών σας έγιναν τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις».

«Αν δεν συνυπογράψετε κοινό ανακοινωθέν είναι σαν να θέλετε μείωση συντάξεων», φέρεται να είπε στους αρχηγούς ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες για να σωθούν οι κύριες συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα επιβαρύνουν με 1,5% τους εργοδότες και 0,5 % τους εργαζόμενους.

Νωρίτερα ανέβηκαν οι τόνοι εκτός της αίθουσας συσκέψεων μεταξύ της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη και του εκπροσώπου εκ μέρους της ΝΔ βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου. Το επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν εκπρόσωποι του Τύπου πλησίασαν την κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για το τι θα συζητηθεί εντός της σύσκεψης και έκανε λόγο για υπονομευτική κίνηση της όλης διαδικασίας.

Από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφορούσε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης και δημιουργίας κλίματος. Παρενέβη από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Τ. Κούικ λέγοντας ότι «είναι τραγικό από έναν διπλωμάτη να μιλάει έτσι».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ως δεύτερο θέμα, θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο κ. Πλακιωτάκης εισέρχεται προκειμένου να ακούσει και ότι όσον αφορά στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια. Το «Ποτάμι» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».

Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».

Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» δήλωσε ότι «το Ποτάμι δεν είναι κόμμα του παρασκηνίου. Ό,τι έχει να πει το λέει δημοσίως. Δημοσίως λοιπόν λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», κλείνοντας ερμητικά την πόρτα σε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη «συναίνεση», τον όρο που ανακάλυψε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι «η παρέα του Μαξίμου ενισχύει το κομματικό κράτος, θωπεύει τις συντεχνίες και παζαρεύει με τα συμφέροντα ή δημιουργεί δικά της. Και σε όλα φλέγοντα ζητήματα, προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία κυβερνούν με την ανεμελιά του διαδηλωτή. Πώς να υπάρξει λοιπόν συναίνεση;».

«Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν «βοήθα», τώρα μου λένε «μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε»» ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι «για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια «η καρδάρα με το γάλα» χύθηκε γρήγορα και άσκοπα. Και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ενός λαού που είχε τόση μεγάλη ανάγκη να τις πιστέψει».

Από την πλευρά της Ενωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώθηκε. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευσαν σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα του κ. Λεβέντη τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτοί σε διάλογο.

Πρώτος προσήλθε στο Προεδρικό ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης στις 12.00 ακριβώς και αμέσως μετά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Λίγα λεπτά αργότερα, έφθασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και ακολούθως ο κ. Γ. Πλακιωτάκης από την πλευρά της ΝΔ και αμέσως μετά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος. Εντός δυο λεπτών προσήλθε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Τελευταίος εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων, ως είθισται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού πρώτα χαιρέτησε τους συνεργάτες των Πολιτικών Αρχηγών και εν συνεχεία ξεκίνησε η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.