Telegraph: «Tα ελληνικά προβλήματα ήρθαν για να μείνουν»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνει ο επικεφαλής σε θέματα φορολογικής πολιτικής στον ΟΟΣΑ Πασκάλ Σεν Αμάν, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «Telegraph», για την είσπραξη των φόρων από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας με νόημα ότι θα αποτύχουν οι προσπάθειές της αν δεν υπάρξει ριζική αναθεώρηση της πολιτικής σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του δημόσιου χρήματος.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ, υποστηρίζει ότι τα φορολογικά προβλήματα στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να αποκατασταθούν γρήγορα και δηλώνει ότι «οι προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες». Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, οι δανειστές των Αθηνών ζήτησαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την επιβολή υψηλότερου ΦΠΑ, από τα ξενοδοχεία ως το ψωμί και το ελαιόλαδο προκειμένου να κρατήσει την χρεοκοπημένη χώρα στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο όμως όπως επισημαίνει ο Πασκάλ Σεν Αμάν δεν θα υπάρξουν γρήγορες λύσεις.

«Πρόκειται για παντελή έλλειψη συμμόρφωσης, για μία πολύ αδύναμη φορολογική διαχείριση. Είναι γεγονός ότι η καταβολή φόρων παραμένει κάτι που πολίτες δεν θέλουν να κάνουν επειδή δεν βλέπουν πως δαπανώνται τα χρήματα», επισημαίνει ο επικεφαλής σε θέματα φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ και θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα επιτύχει να εισπράξει φόρους.

«Αρκετά συχνά, οι φορολογούμενοι μπορούν να παραβλέπουν ότι οι φόροι είναι απλά ένα μέσο για την χρηματοδότηση μιας κοινωνίας . Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά τον έλεγχο του δημοσίου χρήματος», υπογραμμίζει ο Πασκάλ Σεν Αμάν. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, ο ΟΟΣΑ κατατάσσει τη Ελλάδα ως το χειρότερο αναπτυγμένο κράτος στον κόσμο σε ό,τι αφορά την είσπραξη φόρων αλλά και εσόδων κοινωνικής ασφάλισης καθώς εκατομμύρια Έλληνες εργάζονται σε “μία άτυπη σκιώδη” οικονομία της χώρας που τους επιτρέπει να αποφύγουν την καταβολή φόρων.