Κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές στην κυβέρνηση

“Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν παίζουμε”, δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, κάνοντας παράλληλα λόγο για “τρικλοποδιές” στην κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τις αιτιάσεις των δανειστών ανέφερε ότι “δεν είχαμε αυταπάτες εφόσον είμαστε σε καθεστώς εποπτείας, από την πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα οι πιο σκληρές εκφάνσεις της, π.χ. Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, δεν θα μας άφηναν σε χλωρό κλαρί”.

Ο κ. Μπαλάφας τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με το κατά το δυνατόν λιγότερο επώδυνο τρόπο για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και υπογράμμισε ότι “ξέρουμε πού πάμε. Μας βάζουν τρικλοποδιές διάφοροι κύκλοι, αλλά και τρικλοποδιές μας βάζουν οι εγχώριοι συνεργάτες κάποιων καταστάσεων στο εξωτερικό”.

Αναφερόμενος στην χθεσινή συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά σε ισπανικό μέσο, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε ότι “πήγε ο πρώην στην Ισπανία και είπε τι υποστηρίζετε αυτούς τους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υποστηρίξατε την κυβέρνηση τη μεταρρυθμιστική τη δικιά μου”.

Ερωτηθείς για τα περί “Ολανδρέου”, ο κ. Μπαλάφας απάντησε με νόημα ότι “αυτό είναι το αντίθετο. Δεν είναι γλείψιμο ή καλόπιασμα ή ρουφιάνεμα στους ξένους. Αυτό ήταν μια τοποθέτηση που έγινε εκείνη τη στιγμή για συγκεκριμένους λόγους, η οποία δεν υπάρχει λόγος να την τραβάς και να την συνεχίζεις αν δεις ότι κάποια πράγματα αλλάζουν”. Παράλληλα έκανε λόγο για “αλλαγή της γαλλικής πολιτικής”, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι “ο Ολάντ μέχρι πρότινος ήταν κολλητός με τον Σόιμπλε στην κατεύθυνση στριμώγματός μας και από ένα σημείο και μετά βλέποντας ότι η καμπάνα δεν χτυπάει μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ότι ο επόμενος στόχος θα ήταν η Γαλλία και η Ιταλία άλλαξαν πολιτική”. Ο κ. Μπαλάφας παρατήρησε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μια “υποδόρια, υπόγεια, φαιά προπαγάνδα” σε βάρος της κυβέρνησης.

Για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανέλαβε ότι το θέμα είναι ανοιχτό και ότι αναζητούνται ισοδύναμα ενώ εκτίμησε ότι “θα υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση που κάποιες κατηγορίων πολιτών που είναι οι πιο εύποροι και οι πιο ευεργετημένοι της προηγούμενες δεκαετίας θα επιβαρυνθούν με κάτι, ενώ τα μεσαία στρώματα που στέλνουν το παιδί τους στο συνοικιακό φροντιστήριο ή ωδείο θα επιβαρυνθούν καθόλου ή ελάχιστα”.

Για αλλαγές στον “Καλλικράτη”

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Μπαλάφας προανήγγειλε αλλαγές στον “Καλλικράτη”. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “ο Καλλικράτης, ο οποίος ρυθμίζει όλο το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης αλλά καθόρισε και αυτό που ονομάζουμε χωροταξικό, είναι ένας νόμος ο οποίος περιείχε θετικές διατάξεις αλλά σήμερα χρήζει σημαντικών θεσμικών αλλαγών. Γι΄αυτό αυτές τις μέρες συγκροτείται μια επιτροπή πλατιάς συνθέσεως, η οποία θα αρχίσει να μελετάει αλλαγές” και διευκρίνισε ότι το χωροταξικό αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες και ότι οι αλλαγές θα αφορούν τη σχέση δήμων και περιφερειών με το κράτος και τη σχέση περιφέρειας και δήμων, “στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτοτέλειάς τους”.

Για διαχείριση απορριμάτων

Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι τον Ιούλιο ψηφίστηκε το εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων και ότι κάτω από αυτό και συμβατά με αυτό θα υπάρξουν ανά περιφέρεια σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, όπως έγινε με την περιφέρεια Αττικής και επισήμανε ότι ο σχεδιασμός της κάθε περιφέρειας πρέπει να είναι συμβατός με τον εθνικό σχεδιασμό.