Μπορούν να ζητηθούν στοιχεία κατά τον έλεγχο "πόθεν έσχες"

Σύμφωνη με το σχετικό νόμο είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο, η προσκόμιση στοιχείων που ενδεχομένως να ζητηθούν στη διάρκεια του ελέγχου του πόθεν έσχες. Μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” ο κ. Βαρεμένος ανάφερε ότι “ο νόμος λέει και κατά τη διάρκεια του ελέγχου μπορεί ο ελεγχόμενος να κληθεί να προσκομίσει ό,τι του ζητηθεί”, μετά τα ερωτηματικά που προκάλεσε η υπόθεση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος καλείται να υποβάλει νέα δήλωση και θα ελεγχθεί κατά προτεραιότητα γι΄αυτήν.

Ο κ. Βαρεμένος εξήγησε ότι “οι ορκωτοί λογιστές έχουν κάνει ήδη τη δουλειά τους. Ελέγχουν δηλαδή το τάδε πόθεν έσχες χρήση του 2012, διαπιστώνουν κάτι, δεν μας έφερε αυτό το χαρτί. Το έχεις; Φέρτο. Μπορεί και για καταθέσεις να μην υπάρχει δικαιλογητικό” και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα για τροποποιητική δήλωση. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για ελλείψεις στα πόθεν έσχες 60 βουλευτών, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί σχετικά από την Επιτροπή, ωστόσο σημείωσε ότι οι εν λόγω βουλευτές “δεν κάνουν δηλώσεις από την αρχή”.

Σε δήλωσή του στο MEGA o Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι δήλωσε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όσα διέθετε. Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι “ζητήθηκε όχι μόνο σε εμένα αλλά σε 70 περίπου βουλευτές και υπουργούς να υποβάλλουν νέα δήλωση πόθεν έσχες με τα νέα έντυπα, διότι τα προηγούμενα είχαν ασάφειες με αποτέλεσμα οι δηλώσεις μας να μην είναι αντίστοιχες με το ζητούμενο”και πρόσθεσε ότι “στη δήλωση που κατέθεσα τον Απρίλιο για τα έτη ’12, ’13 και ’14 όπως ζητήθηκε περιέλαβα τις μετοχές διότι η αίσθησή μου ήταν ότι κάνω δήλωση ως και την 31/1/14 οπότε και διατηρούσα τις μετοχές και γι’ αυτό τις δήλωσα. Είναι παράξενο να έχει γίνει τόσος θόρυβος γιατί δήλωσα παραπάνω από αυτά που είχα”.