Το "παιχνίδι" των αδειών...

Στην πολιτική, η κατάλληλη χρονική στιγμή είναι, ενίοτε, σημαντικότερη και από το ίδιο το περιεχόμενο της κίνησης. Κανείς δεν μπορεί να πει, φυσικά, με βεβαιότητα αν αυτό σκέφτηκαν στην κυβέρνηση ώστε να επιλέξουν τη σημερινή ημέρα για να καταθέσουν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Το βέβαιο όμως είναι ότι αυτό θα συμβεί μετά τη μεγάλη κοινοβουλευτική σύγκρουση για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τί είναι καταλληλότερο για μια κυβέρνηση, επικοινωνιακά, για να “ξεχαστεί” η “λυπητερή”, από μία ακόμη πιο εντυπωσιακή “κόντρα”;

Όπως και νά ‘χει, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, το νομοσχέδιο διαβίβασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη οικονομική έκθεση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

«Τηρούμε την δέσμευσή μας. Ελπίζω να τηρήσετε κι εσείς τη δέσμευσή σας να ψηφίσετε τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα. Σας βλέπω ανήσυχους» είπε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ενώπιον των ευθυνών της είχε θέσει και ο Υπουργός Επικρατείας την ΝΔ, όπως και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όταν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 7 Οκτωβρίου, ο κ. Παππάς ενημέρωσε το Σώμα για την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου και άσκησε κριτική για την αντιφατική στάση ιδίως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα.

«Το νομοσχέδιο μέσα στο μήνα θα έρθει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» είχε τονίσει ο κ. Παππάς, ο οποίος προανήγγειλε επίσης, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται και η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση τον νόμο της ίδρυσής της, γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, «οπότε θα περάσουμε σε μια εποχή όπου θα παύσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου».

Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ήταν τότε οξύτατη: «Τι μάς κουνάτε το χαρτί και δεν φέρνετε το νομοσχέδιο κύριε Παππά», ρώτησε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. «Σας άκουσα να μιλάτε για τους κακούς ολιγάρχες που σας κυνηγούν! Δεν κατάλαβα, έχετε καμιά μηνιγγίτιδα και σας κυνηγούν; Ονόματα πείτε και διευθύνσεις, τι είναι φαντάσματα; Και εσείς κύριε Παππά που κοιτάτε, τι τον κρατάτε το νόμο φέρτε τον να δούμε ποιος σας στήριξε» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συγκροτεί το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής «για να μπορέσουμε με συντονισμένο τρόπο να αξιοποιήσουμε τι δυνατότητες της Πολιτείας για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» όπως είπε ο κ. Παππάς και θα ιδρύει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας θα προχωρήσει η σύσταση Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης έτσι ώστε «να διαμορφώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργία αυτού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασυδοσία και τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλουμε στην τακτοποίησή του» .