Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποφάσισε η  Διακομματική  Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων για τις κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες και του κατοχικού δανείου. Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε την παράταση των εργασιών της μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2015, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει και εκστρατεία για την ενημέρωση και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων.

Ο προσκεκλημένος της Επιτροπής καθηγητής κ. Σπύρος Φλογαΐτης  Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου ήταν αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι ένα τέτοιο συνέδριο θα φέρει στην Ελλάδα « ανθρώπους που θα είναι πολλαπλασιαστές του ελληνικού αιτήματος». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό της  Ιταλίας, Τζιουζέπε Αμάτο, όποιος φάνηκε θετικός να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο συνέδριο υπερασπιζόμενος  τις ελληνικές θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντάσεις για την παράταση του έργου της Επιτροπής, κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Σπύρος Χαλβατζής, εκφράζοντας το φόβο  ότι η παράταση των εργασιών μπορεί, αν γίνουν εκλογές, να πάει πίσω την υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων.

Υπέρ της διοργάνωσης του Συνεδρίου τάχθηκε τόσο ο Κώστας Τριαντάφυλλος  ( εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ)  όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ), η οποία επέδειξε  ενδιαφέρον για την τύχη της υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι πλέον η αρμόδια για την διεκδίκηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων.