Ανδρέας Μαυρογιάννης: "Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ μας"

Για τη σημερινή, κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό μίλησε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. ο Κύπριος Πρέσβης, διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Τίτλος της ομιλίας του ήταν: «Το Κυπριακό πρόβλημα: Νέα προσπάθεια και προοπτικές».

Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι η Κύπρος “γιόρτασε” φέτος τα 50 χρόνια παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί και ότι αυτά τα 50 χρόνια έχουν εντελώς αναμορφώσει και διαμορφώσει την ιστορία του τόπου, αλλά και την εξέλιξή του. Επεσήμανε επίσης, ότι χάρη στη σθεναρή δύναμη της Ελλάδος κατάφερε η Κύπρος και μπήκε στην ΕΕ, δεν έχει καταφέρει όμως την επανένωση του τόπου και των ανθρώπων και τη μη αμφισβήτηση της ύπαρξης του κυπριακού κράτους από τουρκικής πλευράς. Είπε χαρακτηριστικά, ότι “αυτό που ζητάει η Κύπρος είναι μια θέση κάτω από τον ήλιο, δεν προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία”.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί η Κύπρος να γίνει άλλη μια χαμένη πατρίδα Ελλήνων και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι όσο περνάει ο καιρός – πλέον ο μισός πληθυσμός της Κύπρου έχει γεννηθεί μετά την τουρκική εισβολή – είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς την προσπάθεια που καταβάλει η κοινωνία για να πετύχει την λύση αυτή, η οποία είναι από τη φύση της ένας συμβιβασμός και η οποία θα φέρει, είτε το θέλουμε είτε όχι, κάποια βαρίδια από το παρελθόν.