Έρχονται αλλαγές στο ασφαλιστικό -Αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης

Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα φέρνει η επίπονη διαπραγμάτευση που διεξάγεται με την Τρόικα.

Όσο περνά ο χρόνος η ασφυκτική πίεση της Τρόικας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη δυσχερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει κάθε λόγο να κλείσει όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν δηλαδή εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους τόσο στο εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό ότι δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις “κόκκινες γραμμές” που έθεσε, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα, αλλά από την άλλη και οι εκπρόσωποι των δανειστών γνωρίζουν πολύ καλά ότι και σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση ο χρόνος, οι συνθήκες και η συγκυρία λειτουργούν υπέρ τους.

Όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες “Τα Νέα” και το “Έθνος” μεταξύ των αλλαγών που έχουν “κλειδώσει” είναι και το τέλος της συνταξιοδότησης λόγω 15ετίας, μέτρο που θα εφαρμοστεί από το 2015. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα αυξηθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης που απαιτείται τόσο για τη λήψη της κατώτατης όσο της βασικής σύνταξης στις 6000 ημέρες, δηλαδή στα 20 χρόνια.Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στη γκάμα των μέτρων που η Τρόικα θεωρεί επιβεβλημένα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της προκύπτει το 2015.

Ωστόσο, σύμφωνα με τι εκτιμήσεις των ειδημόνων δεν θα είναι το  μοναδικό μέτρο που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και θεωρείται πολύ πιθανή η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων για την κάλυψη του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο μεταξύ, η Τρόικα δεν έχει ορίσει ακόμη την ημερομηνία άφιξής της στην Αθήνα και τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της για να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Δεκεμβρίου στενεύουν.  Ακόμη κι αν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οριστικοποιηθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης και επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, θα απομείνει μόνο μία εβδομάδα έως τις 8 Δεκεμβρίου, που βάσει χρονοδιαγράμματος πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.