Εμπλοκή λόγω Σκοπίων: «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τις ΗΠΑ

Διπλωματική εμπλοκή λόγω ΠΓΔΜ φέρεται να σημειώθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η οποία τελικά οδήγησε την ελληνική αποστολή στην απόφαση να μην συμμετάσχει στη συνεδρίαση για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού Κράτους που διοργανώνει η αμερικανική κυβέρνηση.

Η ελληνική αποστολή, όπως σημειώνει το imerisia.gr, κατέληξε σε αυτή την απόφαση, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, για τους ακόλουθους λόγους:

– Πρώτον, γιατί τα Σκόπια δεν θα μετείχαν στη συνεδρίαση με την ονομασία FYROM αλλά με την ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας»,

– δεύτερον, γιατί ο  πρωθυπουργός δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να διατυπώσει και τις ενστάσεις του στη συνεδρίαση.

Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ωστόσο ότι υπήρξε ελληνικό αίτημα να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την ονομασία FYROM, κάτι που πάντως δεν έγινε αποδεκτό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της ματαίωσης της συμμετοχής του πρωθυπουργού, η Ελλάδα δεν θα εκπροσωπηθεί τελικά στη συνεδρίαση ούτε από τον ΥΠΕΞ, Ν. Κοντζιά, ούτε από κάποιον άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Κυβερνητικοί κύκλοι φέρονται τέλος να υποστηρίζουν ότι το όλο συμβάν δεν συνιστά διπλωματικό επεισόδιο, αλλά μια επιλογή της κυβέρνησης, εφόσον οι Αμερικανοί επέλεξαν από την πλευρά τους να καλέσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και όχι «FYROM».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εξέλιξη που σημειώνεται λίγες μόνο ώρες μετά τις ολιγόλεπτες συναντήσεις Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα οι οποίες κατά γενική ομολογία σε θετικό κλίμα.