Ξένα ΜΜΕ: Μια νέα ευκαιρία στον Τσίπρα

Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη υποδέχτηκαν πολλά ξένα ΜΜΕ την, όπως προδιαγράφεται, καθαρή και άνετη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας από κοινού τις δυσκολίες της επόμενης μέρας.

«Τα πρώτα αποτελέσματα θέτουν τον εμπόλεμο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά νίκης», είναι ο τίτλος της βρετανικής Guardian, η οποία μέσω της ιστοσελίδας της ενημερώνει τους αναγνώστες της με συνεχείς ανανεώσεις. Η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έξι χρόνια βγάζει νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταδίδει και το BBC.

«Η επιστροφή του Τσίπρα – Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα προγνωστικά», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική ΝΔ όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής».

Στην αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ., κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος και συνεχάρη τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται η Wall Street Journal. Αναφορικά με την «επόμενη ημέρα», η εφημερίδα επισημαίνει πως οποιοδήποτε κόμμα αναδειχθεί, τελικώς, από τις εκλογές, περιορίζεται σημαντικά, ως προς τις πολιτικές που θα μπορέσει να εφαρμόσει, εξ αιτίας του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές. «Και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσουν (το πρόγραμμα)», υπενθυμίζει το δημοσίευμα. Μάλιστα, όπως παρατηρείται, μετά από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιταχθεί στη λιτότητα, εάν βρεθεί και πάλι στην εξουσία, θα κληθεί να κυβερνήσει με πολύ διαφορετικό τρόπο.

«O Αλέξης Τσίπρας μοιάζει έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε οχτώ μήνες, και παρότι δεν κατάφερε να αντισταθεί στην επιβολή μέτρων λιτότητας», σχολιάζει το Bloomberg.

Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής της ιταλικής Repubblica, Ματέο Πουτσαρέλι εκτός από την νίκη του Αλέξη Τσίπα επισημαίνει πως «στο σύνολο τους, τα κόμματα της Aριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων».

Ο ισπανικός Τύπος, από την άλλη, λόγω και των επικείμενων εκλογών στην Ισπανία και την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Podemos δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές κάλπες.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα, με ένα ευρύ προβάδισμα» είναι ο τίτλος στην El Pais, ενώ η El Mundo γράφει: «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διακυβέρνηση του Τσίπρα και δίνει εκ νέου τη νίκη στις κάλπες». «Ο Τσίπρας ξανακερδίζει τις εκλογές» είναι ο τίτλος στο Diario Publico με υπέρτιτλο «Οι Έλληνες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Τσίπρας αντέχει» είναι ο τίτλος της εφημερίδας El Periodico.

Η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία μετέδωσε ήδη στο δελτίο ειδήσεων στις 19.00 ώρα Ελλάδας ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα (Exit Polls), ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν επιτυγχάνει την αυτοδυναμία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Από την πλευρά τους, οι αυστριακές εφημερίδες στις αποψινές ηλεκτρονικές εκδόσεις έχουν ως πρώτη είδηση τις προβλέψεις του αποτελέσματος των σημερινών ελληνικών εκλογών, τονίζοντας το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικά, η Courir έχει ως τίτλο «Οι Έλληνες δίνουν ακόμη μία ευκαιρία στον Τσίπρα», σημειώνοντας ότι το κόμμα του προηγείται σαφώς, αλλά δύσκολος διαγράφεται ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, ενώ παραθέτει αποτελέσματα έπειτα από την καταμέτρηση του 8,5%.

«Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Δημοκρατίας» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στην εφημερίδα Der Standard, η οποία τονίζει ότι και τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των Exit Pols, ενώ η εφημερίδα Die Presse τονίζει στον τίτλο της «Η Αριστερά κερδίζει στις ελληνικές εκλογές», σημειώνοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής υπήρξε χαμηλότερο από εκείνο στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

«Πολύ ισχυρό» χαρακτηρίζει στο Twitter τον Αλέξη Τσίπρα ο δημοσιογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον. Αναφορικά με το Ποτάμι γράφει: υπήρξε τεράστια απογοήτευση. Αμφιβάλω αν οποιοσδήποτε τώρα θα τους πάρει σοβαρά».