Οριακή διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Μάχη στήθος με στήθος θα δοθεί για την πρωτιά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σύμφωνα με δυο νέες δημοσκοπήσεις από τις Kapa Research και Marc.

Aναλυτικότερα η δημοσκόπηση της Κapa Research που διεξήχθη για το Βήμα της Κυριακής δίνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 26,5% στο ΣΥΡΙΖΑ και 25,9% στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το In.gr

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή στο 6,8%, το ΠΑΣΟΚ στο 5,8%, το ΚΚΕ στο 5,3%, το Ποτάμι στο 5,1%, η Λαϊκή Ενότητα στο 4,7%, η Ένωση Κεντρώων στο 3,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 3% (και οριακά εντός Βουλής).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 11,6%.

Στην παράσταση νίκης, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day, το 46,1% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το 34,5% η ΝΔ. Μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων, το 37,2% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και το 35,2% τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παράλληλα δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος δίνει ποσοστό 24,4% στο ΣΥΡΙΖΑ και 24% στη ΝΔ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 5,9% και ακολουθούν Ποτάμι (5,1%), ΠΑΣΟΚ (4,2%), Ένωση Κέντρου (3,6%), ΚΚΕ (4,8%), Λαϊκή Ενότητα (3,6%).

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 2,8% στην πρόθεση ψήφου.

Tα χαρακτηριστικά θρίλερ των επικείμενων εκλογών καταδεικνύουν τρεις ακόμα δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Εκλεισε η ψαλίδα

Ισοψηφία και κλείσιμο της ψαλίδας προς όφελος της ΝΔ δείχνει η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε το διάστημα 1 – 3 Σεπτεμβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν 27% στην εκτίμηση και πρόθεση ψήφου. Εκμηδενίστηκε η απόσταση των 3 μονάδων που είχε δώσει η πρώτη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, λίγες μέρες πριν και αφορούσε στο διάστημα 25-27 Αυγούστου.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5%, έχοντας χάσει πάντως μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Στα ίδια ποσοστά με τα τέλη Αυγούστου κινείται το ΚΚΕ (6%) που παραμένει τέταρτη δύναμη, ενώ μισή μονάδα πίσω βρέθηκε το Ποτάμι, που συγκεντρώνει 5,5%. Ισοπαλία και στην έκτη θέση για ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (4,5%), με το ποσοστό αυτό να μεταφράζεται πολύ διαφορετικά για το καθένα από τα δύο κόμματα. ογδο και τελευταίο κόμμα που μπαίνει στην Βουλή, η Λαϊκή Ενότητα με 4%, έχοντας μάλιστα χάσει 1 μονάδα από τον Αύγουστο.

Εκτός φαίνεται και σε αυτήν την δημοσκόπηση ότι μένουν οι ΑΝΕΛ, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό 1,5% και με μισή μονάδα επιπλέον απώλεια.

Σημειώνεται ότι κατά 4 μονάδες μειώθηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων (10,5% από 14,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ποσοστό που φαίνεται ότι επωφελήθηκε κατά κύριο λόγο η ΝΔ αλλά ενδεχομένως και η Χρυσή Αυγή. Εξάλλου μείωση 2 μονάδων παρουσίασε και το ποσοστό όσων είχαν απαντήσει τον Αύγουστο ότι θα ψηφίσουν κάποιο από τα λεγόμενα μικρά κόμματα (3% από 5%).

Το 33,5% όσων δήλωσαν ότι θα απόσχουν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Βαριά τραυματισμένη η εικόνα του Α. Τσίπρα – “Κάλυψαν την απόσταση” Β. Μεϊμαράκης αλλά και (ο πολύ ενισχυμένος) Σ. Θεοδωράκης. Ισοπαλία στο σύνολο, για Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς να συγκεντρώνουν 27,5% έκαστος. Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο έχει χάσει το προβάδισμα του δημοφιλέστερου πολιτικού αρχηγού αλλά συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό (21%) αρνητικής γνώμης έναντι 16,5% του Προέδρου ΝΔ. Ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, με 24%.

Σε ποσοστό 45% στο σύνολο (μ.ο.) οι ερωτηθέντες «ψηφίζουν» κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Υπογραμμίζεται ότι το σχετικό ποσοστό είναι άνω του 43% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Τη Νέα Δημοκρατία θέτει στη θέση του οδηγού με οριακό προβάδισμα νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Η εταιρία δημοσκοπήσεων δίνει ποσοστό 24% στη Νέα Δημοκρατία έναντι 23,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι η πρώτη δημοσκόπηση που έδειξε την ΝΔ ως πρώτο κόμμα είναι αυτή της GPO την Τετάρτη. Σε αυτή, η ΝΔ λάμβανε 25,3% έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αλλά και έναντι των πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναδεικνύεται πρώτος σε δημοτικότητα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis έδινε προβάδισμα μιας μονάδας στο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 22,2% και η Νέα Δημοκρατία 21,2%. Ακολουθούσε η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5% και το ΠΑΣΟΚ με 4,1%.

Στη σημερινή δημοσκόπηση, όπως προαναφέρθηκε, έχει περάσει μπροστά η ΝΔ με 24% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,4%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 5,2% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,1%, Ποτάμι με 4,8%, ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων με 4%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4% και ΑΝΕΛ με 2%. Στο 11,3% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

«Ισοπαλία» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε δημοσκόπηση της MRB

Απόλυτη ισοπαλία με ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 25,1% έναντι 25,1%, στην πρόθεση ψήφου και ακριβώς το ίδιο ποσοστό και στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, 29,6 % έναντι 29,6 % δείχνει για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του του Star.

Όπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δ. Μαύρος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Μάρα Ζαχαρέα πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, αλλά απίθανο στατιστικά να συμβεί στην κάλπη, καθώς σε σύνολο εκατομμυρίων ψηφοφόρων μία ψήφος αρκεί για να βγάλει νικητή.

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι συγκεκριμένα:

ΣΥΡΙΖΑ 25,1 %
ΝΔ 25,1 %
Χρυσή Αυγή 6%
Ποτάμι 4,6%
ΚΚΕ 5%
ΑΝΕΛ 2,3%
ΠΑΣΟΚ 5,2 %
ΛΑΕ 3,6 %
Ένωση Κεντρώων 3,9%
Άλλο 4%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 15%

Στην εκτίμηση ψήφου για το εκλογικό αποτέλεσμα τα ποσοστά είναι:

ΣΥΡΙΖΑ 29,6 %
ΝΔ 29,6%
Χρυσή Αυγή 7,2%
Ποτάμι 5,4%
ΚΚΕ 5,9%
ΑΝΕΛ 2,7 %
ΠΑΣΟΚ 6,1%
ΛΑΕ 4,3 %
Ένωση Κεντρώων 4,6%
Άλλο 4,7