Απογοητευμένοι οι ΥΠΟΙΚ για την παγκόσμια ανάπτυξη στη Σύνοδο των G20

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των G20 εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης, με φόντο τις ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, όμως δεσμεύθηκαν να συντονίσουν τη συναλλαγματική και τη νομισματική τους πολιτική.

Οι υπεύθυνοι για την οικονομική και νομισματική πολιτική των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη παραδέχονται στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου της Άγκυρας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες τους.

«Δεσμευθήκαμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα ώστε η οικονομική ανάκαμψη να παραμείνει στον σωστό δρόμο», αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο οι αξιωματούχοι των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη εκφράζουν την πεποίθηση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Χρησιμοποιώντας πολύ προσεκτικό λεξιλόγιο, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 δεσμεύονται επίσης να απόσχουν από οποιαδήποτε «ανταγωνιστική υποτίμηση» και να αντισταθούν σε κάθε μορφή προστατευτισμού.

Η δέσμευση παραπέμπει στην υποτίμηση, εδώ και έναν μήνα, του κινεζικού γιουάν, η οποία αιφνιδίασε τις αγορές. Οι ΗΠΑ,οι οποίες επέμειναν για τη εμφάνιση του όρου «ανταγωνιστική υποτίμηση» στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος, δέχθηκαν επίσης την επίκριση της G20 με καλυμμένη φρασεολογία.

Οι 20 χώρες δεσμεύονται να υπολογίζουν και να ενημερώνουν λεπτομερώς για τις ενέργειές τους, ιδιαίτερα για τις σημαντικές αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής ή άλλες, για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης. Το μήνυμα φαίνεται ότι απευθύνεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την οποία παρακολουθούν με ανησυχία οι αγορές και οι αναδυόμενες οικονομίες για το χρονικό σημείο της απόφασης για την πρώτη εδώ και χρόνια αύξηση των επιτοκίων της.

Ορισμένοι προβλέπουν μία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση στις 17 Σεπτεμβρίου, όμως όσο το αργότερο θα ήταν τόσο το καλύτερο για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες φοβούνται φυγή κεφαλαίων προς μεγαλύτερες κερδοφορίες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το naftemporiki, στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος υπάρχει επίσης η προειδοποίηση για μία «υπερβολική εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική», η οποία δεν θα οδηγήσει σε ισορροπημένη ανάπτυξη.

Το κείμενο θεωρείται αποτέλεσμα μίας λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στην ομάδα των αισιόδοξων (ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό η Ευρώπη) και των επιφυλακτικών ( Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναδυόμενες οικονομίες).

Η G20 δεσμεύεται επίσης να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, κυρίως διευκολύνοντας τις διαδικασίες του παγώματος περιουσιακών στοιχείων, ενώ καλεί τις πλούσιες χώρες |να διευρύνουν τις προσπάθειες χρηματοδότησης” της πολιτικής κατά της κλιματικής αλλαγής, εν αναμονή της μεγάλης διάσκεψης για το κλίμα στο τέλος του έτους στο Παρίσι.