Οξύνεται το πολιτικό σκηνικό - Στις 10 και 14 Σεπτεμβρίου τα ντιμπέιτ των αρχηγών

Την επόμενη εβδομάδα και την Δευτέρα πριν τις εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δυο debate των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του επιτελείου επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό της Νέας Δημοκρατίας και προτάθηκαν οι δυο συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Με αυτά τα δεδομένα, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το debate όλων των πολιτικών αρχηγών και στις 14 Σεπτέμβρη (Δευτέρα) η μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο, η Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, επικοινώνησε με την διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΝΔ Πηνελόπη Γαβρά και της πρότεινε τη διεξαγωγή δύο τηλεμαχιών των πολιτικών αρχηγών στις 10 και 14 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Γαβρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε αμέσως θετικά σημειώνοντας ότι θα ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες προεκλογικές δραστηριότητες του προέδρου της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη εκείνες τις ημέρες.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι προφανώς το πρώτο ντιμπέιτ θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και το δεύτερο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Την ίδια ώρα το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να οξύνεται, με τη δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη περί δραπέτευσης του Αλέξη Τσίπρα από την Πρωθυπουργία, να ρίχνει λάδι στην φωτιά και να γίνεται η αφορμή για τη σημερινή κόντρα των δύο αρχηγών, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας ψάχνει «αυτοφωράκια»

Σε δύο άξονες κινήθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στο Mega: Τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας και εξαπέλυσε βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν καλά πριν ψηφίσουν, επισημαίνοντας ότι η ψήφος διαμαρτυρίας δεν εμπεριέχει λύση. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να μην απέχουν σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα στιγμή.

Ειδικότερα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε εκ νέου τον πρώην πρωθυπουργό ότι επέλεξε τις εκλογές γιατί «κουράστηκε, θέλει να φύγει, δεν μπορεί, δεν το αντέχει» και πρόσθεσε: «Επιμένω ότι θέλει να την κοπανήσει, διότι όταν λέει αυτοδύναμος που δεν μπορεί και όταν λέει μόνο με τους ΑΝΕΛ και με κανέναν άλλο σημαίνει ότι αυτός μόνος του βγάζει τον εαυτό του από τη μέση. Γιατί σκέφτεται ίσως, σου λέει ’40 χρονών είμαι, να πάω εγώ τώρα να εφαρμόσω τέτοια μέτρα; Ας κάτσω στην άκρη, να περάσουν 1-2 χρόνια, να’ ρθει κάποιος άλλος, να βρούμε τον αυτοφωράκια που θα τον βάλουμε μπροστά, να τον πάρουνε μέσα».

Δήλωσε εκ νέου αντίθετος στις εκλογές εξπρές, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την επιλογή αυτή για να μην προλάβουν να μάθουν οι πολίτες τις συνέπειες του μνημονίου και καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό ότι ψευδόταν, καθώς είχε αποφασίσει από τις 12 Ιουλίου να πάει σε εκλογές όπως είπε σε συνέντευξή του, ενώ διαβεβαίωνε τους πολιτικούς αρχηγούς στις 24 Ιουλίου ότι δεν θα γίνουν εκλογές.

Αναφερόμενος στους χαρακτηρισμούς «ψευτράκος και πονηρούλης» που είπε για τον κ. Τσίπρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είπε ότι «μιλάω έτσι επειδή είμαι Εξαρχειώτης. Δεν είδα να σας πειράζει όταν ο Αλέξης Τσίπρας μας έλεγε δολοφόνους της κοινωνίας ή έλεγε ιδού η Ρόδος έρχεται το πήδημα».

«Δεν μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου. Ας μη με ψηφίσουν. Θα παραμείνω αληθινός και παρορμητικός» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι είναι άνθρωπος και μπορεί να έχει αστική ευγένεια, αλλά στη ζωή του θα είναι «όπως γουστάρει».

Για το μετεκλογικό σκηνικό ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών με όσο πιο πολλά κόμματα γίνεται, τονίζοντας ότι έχουν τελειώσει οι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι εάν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν και νέες εκλογές.
Αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι θα πάρει την εντολή και θα την κρατήσει και για πολλά χρόνια «με μια κυβέρνηση ικανών και αξίων από όλους τους χώρους ανεξαρτήτως της πολιτικής τους καταβολής».

Απαντώντας, δε, στον Αλέξη Τσίπρα περί νέου και παλιού, σημείωσε ότι ένας νέος μπορεί να έχει παλιά μυαλά ή να είναι φαύλος ή διεφθαρμένος και ένας παλιός μπορεί να έχει ζωντάνια και κέφι για προσφορά.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν είναι πολύ καλοί στους υπολογισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «κατηγορούν τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια τη χώρα ότι την φέσωσαν με 300 δισ. ευρώ, την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα φέσωσε τη χώρα 90 δισ. ευρώ σε επτά μήνες».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

«Η Κομισιόν έδωσε προφορική εντολή για το πάγωμα της απόφασης για φορολογηση με 23% της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία» είπε και πρόσθεσε πως ζήτησε ραντεβού από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να συζητηθούν θέματα όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το μεταναστευτικό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος σημείωσε, ακόμη, ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη φορολογία των αγροτών.

Τσίπρας: Οι παλιοί πολιτικοί μας έριξαν στο χαντάκι

Οι παλιοί πολιτικοί μας έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά, κατά τη διάρκεια περιοδείας του. Το να ξεπεράσουμε την κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, επισήμανε.

Μιλώντας σε δημάρχους των Χανίων έστειλε μήνυμα στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι χέρι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου. Τόνισε την ανάγκη να οικοδομήσουμε, όπως είπε, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα από κομματικές λογικές.

Αναφερόμενος στο δίλημμα των εκλογών έθεσε το ερώτημα γιατί πάμε ξανά στις κάλπες και ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. «Θέλω να πω ειλικρινά από την πρώτη στιγμή το κατάλαβα, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα και εγώ και οι συνεργάτες μου σε μια απολύτως ετεροβαρή σχέση δυνάμεων, που βρεθήκαμε αντιμέτωποι σε αυτή τη σύγκρουση που κάναμε με την ομάδα διαπραγμάτευσης.

Υπήρχε ένα σχέδιο. Αφού έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την ορμή τον πόθο την αγωνία του λαού για μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο μας , άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν σχεδιάζοντας την αριστερή παρένθεση. Κάνανε το πάν να την πετύχουν μέσα στους δύο πρώτους μήνες, θέλοντας να οδηγήσουν σε χρηματοπιστωτική ασφυξία τη χώρα. Κλείσανε τις κάνουλες χρηματοδότησης της χώρας. Δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε από τις 20 Φεβρουαρίου να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο», είπε ο κ Τσίπρας και πρόσθεσε ότι, «καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι διαπραγματευόμενοι σκληρά για τα δίκαια του λαού μας».

Πυρά κατά αποχωρούντων

Συνέχισε κατευθύνοντας τα πυρά του στους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ «ό,τι δεν κατάφεραν με την έλλειψη ρευστότητας , με την χρηματοπιστωτική ασφυξία, ό,τι δεν κατάφεραν αργότερα όταν μας έκλεισαν τις τράπεζες ,ό,τι δεν κατάφεραν αργότερα όταν μας είχαν στήσει την παγίδα για να μας εξώσουν από την Ευρωζώνη και να μας οδηγήσουν σε κατάρρευση των τραπεζών, προσπαθούν το καταφέρουν τώρα αυτή την φορά και με τη βοήθεια των εσωτερικών μας αδυναμιών. Τα κάστρα λένε πέφτουν από μέσα. Και πράγματι το εγχείρημα της αριστερής παρένθεσης που δεν κατάφεραν να το υλοποιήσουν επτά μήνες που σταθήκαμε όρθιοι, επιχειρούν τώρα να το υλοποιήσουν μετά την απόφαση 30 αριστερών βουλευτών να ρίξουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας».

Έθεσε το δίλημμα, αν θα πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει πίσω σε αυτούς, όπως είπε, που επί 40 χρόνια δημιούργησαν ελλείμματα και χρέη και τα φόρτωσαν στις πλάτες του λαού.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για την προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού, την προσπάθεια όπως είπε να βάλουν όλους στο ίδιο τσουβάλι: «Βλέπω και τον υπηρεσιακό αρχηγό της ΝΔ τον κ. Μειμαράκη πότε να βγαίνει και να με κατηγορεί ότι θέλω να κλέψω την ψήφο του ελληνικού λαού για να παραμείνω στην εξουσία και πότε να βγαίνει να με κατηγορεί ότι θέλω να αποδράσω. Ποιο από τα δύο συμβαίνει; γιατί και τα δύο δεν γίνεται», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι ο κ. Τσίπρας τον θέλει για “αυτοφωράκια” απάντησε «δεν τον θέλω εγώ ούτε για “αυτοφωράκια” ούτε για συνεργάτη. Οι βαρόνοι του κόμματος του τον θέλουν για “αυτοφωράκια”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης του για συμφωνία με τους εταίρους και κατηγόρησε για υποκρισία όλους όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Η αριστερά ξέρει να μάχεται στα δύσκολα ανέφερε και πρόσθεσε: «Εμείς θα δημιουργήσουμε δρόμους και θα βγάλουμε το λαό μας από την κρίση».

Για τον αγροτικό τομέα

Αναφέρθηκε στα προβλήματα του αγροτικού τομέα, υποστηρίζοντας ότι έχουν συσσωρευτεί καθώς επί δεκαετίες η χώρα ακολουθούσε ένα λάθος παραγωγικό μοντέλο.

Τόνισε την ανάγκη της αναδιοργάνωσης του αγροτικού τομέα σε σωστές βάσεις και ανέφερε μία σειρά δράσεις όπως «η ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, η βελτίωση του ελλειμματικού και εμπορικού ισοζυγίου για τα αγροτικά προϊόντα με μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών, η στήριξη της απασχόλησης των αγροτών και των νέων αγροτών ,η αναβάθμιση των υπηρεσιών του αγροτικού τομέα , η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και η αξιοποίηση πόρων για την ελληνική γεωργία, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Όσον αφορά στο φορολογικό των αγροτών, μίλησε για την προσπάθεια ώστε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή βαρών και ιδιαίτερη μεταρρύθμιση για τους κατ επάγγελμα αγρότες, ενώ τόνισε ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι μόνο το ποσοστό φορολόγησης, αλλά, όπως είπε, σε πια βάση θα είναι αυτή η φορολόγηση.

Ο κ. Τσίπρας αργά το μεσημέρι επισκέφθηκε και το «Ανουσάκειο» ίδρυμα Κισάμου.