Σε τεντωμένο σχοινί ο Γκίκας Χαρδούβελης

Το «ψαλίδισμα» αρμοδιοτήτων και η κακή χημεία με το Μαξίμου

του Άρη Ραβανού

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται, εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί άλλο κάθε είδους προσβολή από κυβερνητικούς βουλευτές και άδειασμα από κυβερνητικούς παράγοντες.

Η προχθεσινή κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να μεταφέρει, μετά τις αλλεπάλληλες γκάφες που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο της φορολογικής πολιτικής αλλά και των ελέγχων στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ήταν ένα χτύπημα στον κ. Χαρδούβελη.

Διάσταση απόψεων

Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως γερό «ψαλίδισμα» του υπουργού Οικονομικών καθώς το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα υπάγονται στον υφυπουργό και όχι στον υπουργό, όπως ίσχυε από συστάσεώς τους. Ακόμη και η ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στην οποία προΐσταται η Κατερίνα Σαββαΐδου, θα δίνει λογαριασμό για οποιαδήποτε απόφαση στον υφυπουργό Οικονομικών. Και εδώ προκύπτει σαφής διάσταση της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς οι πιστωτές θέλουν τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να είναι ανεξάρτητη. Ομως το Μέγαρο Μαξίμου προκρίνει, με το βλέμμα και στις εκλογές, τον έλεγχο, ερχόμενη απέναντι στην τρόικα.

Μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Χαρδούβελη είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καλή χημεία, αφού ο υπουργός με ρεαλισμό πολλές φορές επιχείρησε να «προσγειώσει» την κυβέρνηση σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών έχει συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με τον πρωθυπουργικό σύμβουλοΧρύσανθο Λαζαρίδη, στον οποίο αποδίδεται η πατρότητα του ΕΝΦΙΑ.

«Το παιχνίδι “για όλα φταίει ο Χαρδούβελης” πρέπει να σταματήσει» μετέδιδαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα της Παρασκευής, μετά το μπαράζ των επιθέσεων από μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη, οΓιώργος Βλάχος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, κ.ά.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=651063