Τσίπρας: Ηθική και πολιτική υποχρέωση να πάρει το λόγο ο λαός

«Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξήντλησε τα όριά της» υπογράμμισε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ενώ αλλεπάλληλες ήταν οι έμμεσες επικριτικές αναφορές στην Αριστερή Πλατφόρμα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την συμφωνία αλλά και να δώσουμε την μάχη για να εμποδίσουμε την επιβολή άδικων και βάρβαρων μέτρων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι θέτει «στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξα». «Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ’ τα μνημόνια», προσέθεσε λέγοντας ότι επαφίεται στην κρίση των πολιτών με την συνείδησή του ήσυχη και περήφανος για την κυβέρνησή του. «Τώρα πρέπει να πάρει το λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός» είπε. Και προσέθεσε ότι «σε αντίθεση με τη συνήθη στάση πολλών που δυστυχώς θεωρούν ότι δικαιούνται να κρατάνε τις θέσεις, τις έδρες, τα αξιώματα» θεωρεί ηθική υποχρέωση την προσφυγή στις κάλπες.

«Όλοι ζήσαμε τις πιέσεις και τους εκβιασμούς αλλά και την αποφασιστικότητα του λαού μας με το δημοψήφισμα. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Σήμερα η πρώτη φάση της καταστροφής παίρνει τέλος με την υπογραφή της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο», όπως ανέφερε.

«Δεν πετύχαμε την συμφωνία που ελπίζαμε. Σ’ αυτή την μάχη κάναμε και υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε … Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους», σημείωσε. Και συμπλήρωσε ότι «στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την ανεξαρτησίας μας έναντι των δανειστών».

«Αυτή τη στιγμή, τόνισε, έχουμε εγκεκριμένη τριετή συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Κερδίσαμε να μην ακυρωθεί το ΕΚΑΣ, να μην υπάρξει άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, να μην πουληθεί η μικρή ΔΕΗ ΔΕΗ -2,84% και ο ΑΔΜΗΕ. Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε», τόνισε.

Θέτοντας, ουσιαστικά, τους βασικούς άξονες της προεκλογικής τακτικής που θα ακολουθηθεί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο λαός πρέπει να κρίνει ποιος θα διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους, ποιος θα εφαρμόσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε ισχυρή εντολή, σταθερή κυβέρνηση και συμπόρευση με την κοινωνία, που θέλει μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο. Θέλουμε ισχυρή εντολή, σταθερή κυβέρνηση και συμπόρευση με την κοινωνία, που θέλει μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο.»

«Θέλουμε να πατάξουμε την διαπλοκή, να πληρώσουν οι συνεχώς κερδισμένοι, να υπάρξει δικαιοσύνη, να εξαλείψουμε την φοροδιαφυγή. Ζητώ την ψήφο του λαού για να κυβερνήσουμε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι και πιο προσγειωμένοι. Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για μια δίκαιη Ελλάδα. Δεν θα παραδώσω την ασπίδα των αξιών των ιδεών μας. Σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της.»

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος, ο κ.Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβσασίλη και το διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο. Εκεί είχε σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο υπέβαλλε την παραίτησή του και της κυβέρνησής του.