«Άρωμα»... εκλογών - Σύσκεψη στο Μαξίμου, πιθανό διάγγελμα Τσίπρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην οποία συμμετέχουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στη Βουλή στην οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση, με σημαντική την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το Μαξίμου, νωρίς το απόγευμα, ότι δόθηκε εντολή στα συνεργεία της ΕΡΤ να είναι σε ετοιμότητα γύρω στις 8 το βράδυ γιατί δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός ν’ απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, ενισχύουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Τα περισσότερα σενάρια που διαρρέονται κάνουν λόγο για εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου αλλά δεν αποκλείεται και η παραπομπή της εκλογικής αναμέτρησης για τον Οκτώβριο.

Η χθεσινή, σφοδρή και δημόσια αντιπαράθεση του Μαξίμου, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, με την “Αριστερή Πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι το τελευταίο, αλλά όχι μοναδικό και πιθανότατα μακράν μη έσχατο, “επεισόδιο” της σοβούμενης κρίσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κλιμακώνεται με γεωμετρική πρόοδο κυρίως μετά το δημοψήφισμα.

Η “Καθημερινή” εκτιμά ότι η απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θεωρείται, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τους οποίους η εφημερίδα επικαλείται, ειλημμένη. “Ο προσδιορισμός του χρόνου πραγματοποίησής τους και του τρόπου με τον οποίο θα οδεύσουμε προς τις κάλπες είναι το ζήτημα επί του οποίου αναμένεται η απάντηση που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα δώσει” προστίθεται.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου “εξακολουθούν να επιμένουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες”, ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, “το ζήτημα των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης είναι το κυρίαρχο στις συναντήσεις που ο πρωθυπουργός έχει με κυβερνητικά στελέχη και σειρά είχε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης”.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της “Κ”, οι διαφωνίες των υπουργών και των στελεχών του επιτελείου του Μαξίμου περιορίζονται στις ημερομηνίες, με τις πιο “μακρινές” εισηγήσεις να φτάνουν μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το “Πρώτο Θέμα” σημειώνει ότι “με σκοπό να αποφύγει τη φθορά από τις φορολογικές επιβαρύνσεις που φέρνει το νέο μνημόνιο, όπως και τις εντυπώσεις από την παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να έχει πάρει την απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών, πιθανότατα στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην εσωκομματική κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ”.

“Από τη στιγμή που η ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θεωρείται βέβαιη, υπάρχει έντονα το ενδεχόμενο να επισκεφτεί ακόμα και σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με σκοπό να ανακοινώσει πως η κυβέρνηση του παραιτείται. Αν αυτό τελικά γίνει πραγματικότητα, μέχρι την ημέρα που θα ορκιστεί η επόμενη κυβέρνηση, υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας, αναμένεται να αναλάβει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου”.

Κατά το “Βήμα”, “αν γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα έχει τον χρόνο να οργανωθεί σε κόμμα”. “Από την άλλη πλευρά ο χρόνος είναι σύμμαχος σε ότι αφορά τη σχέση με τους εταίρους. Όσα περισσότερα τμήματα της συμφωνίας υλοποιηθούν και όσο πιο θετική είναι η πρώτη αξιολόγηση τόσο πιο ευνοϊκό έδαφος δημιουργείται για μια καλή λύση στο θέμα του χρέους, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει εκλογικό πλεονέκτημα στον Αλέξη Τσίπρα, όμως αυτά θα εξελιχθούν προς το τέλος Οκτωβρίου. Αυτός ο προβληματισμός εμποδίζει τον Πρωθυπουργό να πάρει οριστικές αποφάσεις”.

Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε εμμέσως χθες ότι η απόφαση για εκλογές είναι ειλημμένη, καθώς, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ, «υπάρχουν ορατά θέματα, δεν το κρύβουμε”. “Θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τη σταθερότητα της κυβέρνησης και με το κατά πόσον αυτή είναι σε θέση να εξασφαλίσει την περαιτέρω ομαλή κοινοβουλευτική και κυβερνητική διαδικασία».

Η ίδια νωρίτερα είχε εξαπολύσει επίθεση στην “Αριστερή Πλατφόρμα” στην οποία “χρέωσε” «απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς», με αφορμή δήλωση του κ. Παν. Λαφαζάνη (Ρ/Σ REAL) ότι ο ίδιος και οι προσκείμενοι στην Πλατφόρμα βουλευτές δεν θα συναινέσουν στην υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Καλύβης, που πρόσκειται στην Πλατφόρμα, ζήτησε χθες να συνεδριάσουν άμεσα τα κομματικά όργανα και να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την πρακτική διαρροών για πιθανολογούμενες εκλογές και μιλώντας για πρακτική που εάν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε de facto διάσπαση.

Η “Αριστερή Πλατφόρμα” απάντησε στο Μαξίμου μες ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές-εξπρές». Στην απάντηση επισημαίνεται επίσης ότι «η κυβέρνηση, όσο κι αν πελαγοδρομεί και αμπελοφιλοσοφεί σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας». Καταλήγοντας , η Αριστερή Πλατφόρμα τονίζει ότι «τίποτα και κανένα εκλογικό τέχνασμα δεν μπορεί να διασώσει τη νέα, καταστροφική συναίνεση, που εκφράστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την κυβέρνηση, με την από κοινού ψήφιση του τρίτου Μνημονίου».