Την εποπτεία της εφαρμογής της ελληνικής συμφωνίας από το ΕΚ αξίωσε ο Φερχόφστατ

Την εποπτεία της εφαρμογής της ελληνικής συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξίωσε ο  Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας «Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» (ALDE).

«Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται μια συμφωνία που αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια λογιστική άσκηση» τόνισε ο κ. Φερχόφστατ και πρόσθεσε ότι «είναι μια πιο έξυπνη προσέγγιση, βασισμένη στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή». «Ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς ποτέ δεν δεσμεύθηκαν σε τόσο βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» συνέχισε.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νέο πακέτο περιλαμβάνει κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική. «Εάν εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη. Αυτή η βεβαιότητα θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις, απαραίτητες για να αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδας» επισήμανε ο Ευρωπαίος πολιτικός.

«Ελπίζω ότι η ελληνική Βουλή θα στηρίξει αυτό το πακέτο. Αλλά τότε ξεκινά το πραγματικό και πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Αυτή η νέα προσέγγιση θα πρέπει να συμβαδίσει με έναν νέο, πιο διαφανή τρόπο εποπτείας της διαδικασίας εφαρμογής. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δείξει ότι το έργο της Τρόικα παρεμποδίστηκε από έλλειψη διαφάνειας» σημείωσε παράλληλα.

Καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι «θα προτείνω να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας ρόλος στην επίβλεψη της εφαρμογής του πακέτου μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι «μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει εμπιστοσύνη στους πιστωτές ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν».