Politico: Αυξήθηκαν οι παραβιάσεις στην Ελλάδα από την Τουρκία

Οι «παρεμβολές» της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, που σημειώνει ότι μόνο στις 15 Ιουλίου έξι τουρκικά μαχητικά πέρασαν στον ελληνικό εναέριο χώρο 20 (!) φορές, ενώ ακολουθούνταν από τουρκικά ελικόπτερα. Τα προηγούμενα χρόνια, είχαν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό οι παρενοχλήσεις της γείτονος χώρας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έξαρση από πλευράς Τουρκίας, που μάλλον είναι ευεξήγητη.

Κατά τον Μουσταφά Κουτλάι, βοηθό καθηγητή Οικονομικών και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, «η βασική αιτία έχει να κάνει με την κυριότητα του Αιγαίου και τα έξι μίλια. Η Τουρκία φοβάται ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τη ζώνη στα 12 μίλια. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρόβλημα για την Τουρκία, καθώς δεν θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κάνει λόγο για 10 μίλια ελληνικού εναέριου χώρου γύρω από τα νησιά, τη στιγμή που η Τουρκία αποδέχεται μόνο τα 6 και επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη της πετούν πάνω από διεθνές εναέριο χώρο.