Βρυξέλλες: Φορολόγηση αγροτών και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα «έρθουν» τον Αύγουστο

Τα νομοσχέδια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών δεν περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα της Τετάρτης, 22 Ιουλίου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές Αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.

Τέλος, η ίδια πηγή διευκρινίζει πως τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο, την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

Εκτός νομοσχεδίου την Τετάρτη πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και φορολόγηση αγροτών

Δεν θα έρθουν την Τετάρτη προς ψήφιση στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς και τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, η ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή θα αφορά:

– Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που -όπως αναφέρει- «αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη».

– Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επέλεξε να αποσύρει τα «καυτά» θέματα της αύξησης της φορολόγησης των αγροτών και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία καθώς δεν εμπεριέχονται προαπαιτούμενα για τη συμφωνία με τους δανειστές σε αυτήν την φάση και φέρεται να επιλέγει να τα επεξεργαστεί περαιτέρω για να λειάνει, όσο γίνεται, τα «δύσκολα» σημεία τους.

Ιδιαίτερα το θέμα των αγροτών φαίνεται να προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση με τον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη να έχει συνάντηση τη Δευτέρα το πρωί με βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές, οι οποίοι του εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους. Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και σε βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επέλεξε να μην αμφισβητήσει το «μέτωπο» που έχει δημιουργηθεί με την αντιπολίτευση ως προς την ψήφιση των απαραίτητων νομοσχεδίων για την συμφωνία με τους δανειστές και να μην θέσει σε κίνδυνο την πορεία της συγκεκριμένης ψηφοφορίας της Τετάρτης προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και θα φέρει τα δύο επίμαχα θέματα προς συζήτηση «σε επόμενο χρόνο», όταν προφανώς θα έχει ολοκληρωθεί και ένας κύκλος εσωτερικών διαβουλεύσεων μέσα στα κόμματα.

«Μήνυμα» έστειλαν και οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου οι οποίοι με έγγραφο που κατέθεσαν προς τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό τόνισαν ότι περιμένουν να δουν τι θα ισχύσει από όλα όσα ακούγονται για την νέα φορολόγησή τους αλλά προσέθεσαν ότι και μόνο οι πρώτοι υπολογισμοί ουσιαστικά μειώνουν στο μισό το αγροτικό εισόδημα και πρακτικά τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τη γη τους.