Διχασμένοι οι Γερμανοί έναντι της Ελλάδας

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στην γερμανική βουλή για την εντολή της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα με στόχο ένα τριετές πρόγραμμα μέσω του μηχανισμού ESM, δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γερμανοί εμφανίζονται διχασμένοι. Ενώ το 49% τάσσεται κατά των διαπραγματεύσεων, το 46% είναι υπέρ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της infratest dimap που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξαρτάται μακροπρόθεσμα από την οικονομική στήριξη της ΕΕ. Μόλις το 11% πιστεύει ότι με ένα τρίτο πρόγραμμα η Ελλάδα θα καταφέρει να αναδιαρθρώσει την οικονομία της.

H ψηφοφορία στη γερμανική βουλή αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι, ενώ θα προηγηθεί συζήτηση στην ολομέλεια, η οποία ξεκινά στις 11 ώρα Ελλάδος και για την οποία έχουν προβλεφθεί περίπου 5 ώρες. Από τον συντηρητικό χώρο 48 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν «κατά» και 3 «παρών», ενώ από τους Σοσιαλδημοκράτες μόνο 2 έχουν δηλώσεις ότι θα απορρίψουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Όμως Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκονωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 504 έδρες στο γερμανικό κοινοβούλιο που έχει συνολικά 631 βουλευτές. Οι απώλειες για την καγκελάριο είναι μεν σημαντικές αριθμητικά, αλλά τελικά έχουν συμβολικό χαρακτήρα, από τη στιγμή που απαιτούνται 316 ψήφοι για την εντολή έναρξης διαπραγματεύσεων προς τον υπουργό Οικονομικών.

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε χθες ότι η συμφωνία της Δευτέρας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης φέρει γερμανική σφραγίδα και περιλαμβάνει αρκετές γερμανικές θέσεις με αυστηρούς όρους για μεταρρυθμίσεις και ελέγχους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι βουλευτές θα πρέπει να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία που ζητούσαν πιο χαλαρούς όρους έκαναν εν τέλει υποχωρήσεις.

Τέλος υπερασπίστηκε την γραμμή Σόιμπλε, ο οποίος επανέφερε την επιλογή ενός Grexit. Η καγκελάριος δήλωσε ότι χάρη στον υπουργό Οικονομικών έγιναν σαφείς στην ελληνική πλευρά οι διάφορες επιλογές που έχει.

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες προτίθενται να ψηφίσουν σύσσωμοι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων. Οι περισσότεροι Πράσινοι θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, κατά πλειοψηφία παρών και πολλοί υπέρ. Στόχος όσων ψηφίσουν «παρών» είναι η ηχηρή διαμαρτυρία κατά της πρότασης Σόιμπλε περί Grexit, την οποία οι Πράσινοι θεωρούν ιστορικό λάθος. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε ανοιχτά κατά της εμβάθυνσης της ΕΕ. Τέλος «κατά» αναμένεται να ψηφίσει η Αριστερά προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι υπερβολικά σκληροί.

Πηγή: DW