Στο κυβερνητικό συμβούλιο το σκληρό πλαίσιο συμφωνίας που θέτουν οι δανειστές

Αλλεπάλληλες είναι οι διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού εντός κυβέρνησης ενόψει της κατάθεσης των τελικών ελληνικών προτάσεων την Πέμπτη το βράδυ προς τους δανειστές στο πλαίσιο του αιτήματος για ένα νέο δάνειο συνοδευόμενο, φυσικά, από νέο πρόγραμμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται την ώρα αυτή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Στόχος του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, είναι να διατηρηθεί πάση θυσία το κλίμα ότι βρισκόμαστε «σε τροχιά συμφωνίας» εντός του Σαββατοκύριακου ακόμη και αν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό, όπως τουλάχιστον μέχρι στιγμής τίθενται από τους δανειστές, είναι η ανάληψη σκληρών μέτρων και μάλιστα άμεσα. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις πληροφορίες αυτές, επιδιώκει σε πρώτη φάση να περάσει τα μέτρα από το κυβερνητικό συμβούλιο ενώ αμέσως μετά θα συνεχίσει το κυβερνητικό «μασάζ» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους Υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνο Καμμένο, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις. Μετά τις συναντήσεις αυτές, μετέβη απευθείας στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου όπου εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει τις προϋποθέσεις (prior actions) που ζητούν οι δανειστές για να προχωρήσει μια νέα συμφωνία.

Λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε επιβεβαιώσει ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δια μέσου αναρτήσεών του στο twitter υποστήριζε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να είναι αξιόπιστες αλλά θα πρέπει εξίσου ρεαλιστικές να είναι και οι προτάσεις των δανειστών, κάνοντας σαφή αναφορά στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτίμησε ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει μια κατάσταση win – win και βιώσιμη συμφωνία.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Την ίδια ώρα γαλλικές πηγές, διέψευδαν ότι η Γαλλία βοηθά την Ελλάδα στην κατάρτιση των προτάσεων της προς τους δανειστές.