Reuters: Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για το χρέος

Οι χώρες της Ευρωζώνης προσπάθησαν ματαίως να αποτρέψουν το ΔΝΤ από το να δημοσιοποιήσει την απαισιόδοξη ανάλυση του για το ελληνικό χρέος, η οποία, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση στην Αθήνα, δικαιολογεί την έκκλησή της προς τους πολίτες να απορρίψουν τους όρους μιας συμφωνίας.

Όπως υποστηρίζουν πηγές πολύ κοντά στο ΔΝΤ, και τις οποίες επικαλείται ο Κρίστιαν Χάρτμαν στο αποκλειστικό του ρεπορτάζ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη αναφέρει ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμα χωρίς μια ουσιαστική ανακούφιση στο χρέος, η οποία πιθανότατα θα περιέχει και διαγραφή χρεών προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον βοήθεια για τα επόμενα τρία χρόνια για να κρατηθεί στην επιφάνεια.

Η δημοσίευση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έγινε αντικείμενο, όπως υποστηρίζει ο Χάρτμαν, διαμάχης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον εδώ και καιρό κεκλεισμένων θυρών.  Προχωρώντας παραπέρα, το Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σαφές αν η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τονίζει επίσης ότι στη συνάντηση του ΔΣ του ΔΝΤ, τα μέλη από την Ευρώπη έθεσαν ερωτήματα για την επιλογή της χρόνου δημοσίευσης της έκθεσης. Δεν έγινε ψηφοφορία αλλά, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι υπερκεράστηκαν αριθμητικά από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ενώ ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της δημοσιοποίησης. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η δημοσιοποίηση τώρα της έκθεσης για το ελληνικό χρέος μπορεί να αποπροσανατολίσει την προσοχή από την κοινή άποψη ΔΝΤ και Βρυξελλών σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα, επιδείνωσε, στους πέντε μήνες που είναι στην εξουσία, μια ούτως ή άλλως ευάλωτη οικονομία που είχε αρχίσει να ανακάμπτει.

«Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση» παραδέχθηκε αξιωματούχος του ΔΝΤ, καθιστώντας σαφές ότι τα στοιχεία συνιστούν πραγματικότητα και δεν μπορούν να αποκρυφτούν.

 

 

 

R