Ο "εφιάλτης" του δημοσκόπου πριν την κάλπη...

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για το πώς προτίθεται να ανταποκριθεί ο κόσμος πάνω από την κάλπη του δημοψηφίσματος της Κυριακής, καθιστούν την μέχρι τώρα επαγγελματική “ημικρανία” των δημοσκόπων απλό “πονοκέφαλο”.

Ισως η φωτογραφία που αναδημοσιεύουμε από το BBC με το “ΝΑΙ” και “ΟΧΙ” να “αλληλοκαταργούνται” στη στάση του λεωφορείου με φόντο έναν εμφανώς “πελαγωμένο” συνταξιούχο, να αντανακλά, πιο πιστά από κάθε άλλη, την ελληνική πραγματικότητα ένα 24ωρο και κάτι πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που αποκαλύπτουν πόσο αμφίρροπη είναι η κατάσταση ενόψει της κάλπης της Κυριακής:

H έρευνα της GPO για το Mega

GPO

Οριακή είναι η διαφορά μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ για το δημοψήφισμα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η GPO για το MEGA από την 1η έως την 3η Ιουλίου σε πανελλαδικό δείγμα 2.453 ατόμων. Οι πολίτες δηλώνουν πως θα ψηφίσουν σίγουρα ή προσανατολίζονται προς το ΝΑΙ σε ποσοστό 44,1%, ενώ σίγουρα ή μάλλον ΟΧΙ επιλέγει το 43,7%

Ως προς τη σιγουριά της απόφασής τους για ΝΑΙ ή ΟΧΙ οι πολίτες απάντησαν ως εξής:
Τρεις δημοσκοπήσεις-φωτιά: Τι δείχνουν οι μετρήσεις για το δημοψήφισμα
Σίγουρα ναι: 41%
Μάλλον ναι: 3,1%
Μάλλον όχι: 1,9%
Σίγουρα όχι: 41,8%
Λευκό / Άκυρο: 2,5%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ: 9,7%

Οι ερωτηθέντες ανάλογα με την κομματική τους προτίμηση στις εκλογές του Ιανουαρίου θα ψηφίσουν ΝΑΙ ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 20,3%
ΝΔ: 80,6%
Χρυσή Αυγή: 23,8%
Ποτάμι: 76,1%
ΚΚΕ: 15,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 18,3%
ΠΑΣΟΚ: 77,1%

Μεταξύ των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν το ΟΧΙ η αναλογία σχετικά με το τι ψήφισαν στις εκλογές είναι οι εξής:
Τρεις δημοσκοπήσεις-φωτιά: Τι δείχνουν οι μετρήσεις για το δημοψήφισμα
ΣΥΡΙΖΑ: 67,7%
ΝΔ: 12,9%
Χρυσή Αυγή: 62,8%
Ποτάμι: 14,3%
ΚΚΕ: 36,7%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 67,2%
ΠΑΣΟΚ: 13,9%
Η ηλικιακή κατανομή όσων επιλέγουν το ΝΑΙ είναι οι εξής:
18-29: 29%
30-44: 37,2%
45-59: 39,9%
60 και άνω: 56,6%
Η ηλικιακή κατανομή όσων επιλέγουν το ΟΧΙ είναι οι εξής:
Τρεις δημοσκοπήσεις-φωτιά: Τι δείχνουν οι μετρήσεις για το δημοψήφισμα
18-29: 59,3%
30-44: 47,5%
45-59: 45,9%
60 και άνω: 33,3%
Μικρή είναι η διαφορά μεταξύ των πολιτών που εκτιμούν πως το δημοψήφισμα έχει ως πραγματικό ερώτημα το ναι ή όχι στο ευρώ. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το ερώτημα είναι “ναι ή όχι στο ευρώ” φτάνει το 44,4%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 49,7%. Την επιλογή δεν ξέρω / δεν απαντώ έκανε το 5,9%.
Στο ερώτημα αν το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ναι ή όχι στο ευρώ θετικά απάντησαν ανάλογα με την κομματική τους επιλογή οι ψηφοφόροι ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 29,1%
ΝΔ: 67,1%
Χρυσή Αυγή: 36,6%
Ποτάμι: 68,7%
ΚΚΕ: 17,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 28,3%
ΠΑΣΟΚ: 69,2%

Η έρευνα της Public Issue για την Αυγή

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΑΥΓΗ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Στην έρευνα για την «Αυγή», στην πρόθεση ψήφου, το «ναι» συγκεντρώνει 42,5%, το «όχι» 43%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, ενώ 3,5% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, το λευκό – άκυρο είναι 1%, ενώ 1% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το «όχι» συγκεντρώνει 45%, το «ναι» 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, το 4% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, το 1,5% είναι λευκό/άκυρο ενώ 0,5% δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν.

Στην παράσταση νίκης (σ.σ. το ερώτημα είναι «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε την Κυριακή, ποιο πιστεύετε ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα; Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ; ποσοστό 39% συγκεντρώνει το «όχι», ποσοστό 50% συγκεντρώνει το «ναι», χωρίς γνώμη είναι το 11%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% διαφωνεί με την απόφαση να γίνει δημοψήφισμα, το 42% συμφωνεί, το 1% είναι χωρίς γνώμη, το 2% ούτε συμφωνούν/ούτε διαφωνούν.

Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία, η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες σε ποσοστό 44% θα ψηφίσουν «ναι» και επίσης 44% θα ψηφίσουν «όχι». Οι γυναίκες θα ψηφίσουν «ναι» σε ποσοστό 41% και «όχι» σε ποσοστό 42%.

Οι ηλικίες 18 – 24 στηρίζουν το «όχι» σε ποσοστό 71% και το «ναι» σε ποσοστό 20%. Στις ηλικίες 25 – 34, το «όχι» έχει 59%, το «ναι» 26%. Στις ηλικίες 35 – 44 το «όχι» έχει 34%, το «ναι» έχει 53%. Στις ηλικίες 45 – 54, το «όχι» έχει 48% και το «ναι» 36%. Στις ηλικίες 55 – 64 το «όχι» συγκεντρώνει 44%, το «ναι» 47%. Στις ηλικίες από 65 και άνω, το «όχι» έχει 26% και το «ναι» έχει 56%.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ανά περιοχές. Στην Αθήνα, το 45% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 40% υπέρ του «όχι». Στη Θεσσαλονίκη το 39% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 44% υπέρ του «όχι». Στη Λοιπή Ελλάδα το 42% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 45% υπέρ του «όχι».

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Αlco για λογαριασμό του «Έθνους»:

alco

 

Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας της Alco, η οποία διενεργήθηκε το τελευταίο τριήμερο (1η με 3 Ιουλίου) σε δείγμα 1400 ψηφοφόρων, το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Ναι», ποσοστό το οποίο είναι μόλις κατά 0,6% υψηλότερο από εκείνους που προτιμούν το «Όχι», το οποίο επιλέγεται από το 41,1% των ερωτηθέντων.
Στο 10,7% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφασίστων, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και 2,4% θα προτιμήσει το λευκό.
Η διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και στο «Όχι» φαίνεται να βαίνει μειούμενη, καθώς στην αντίστοιχη έρευνα της Alco που ολοκληρώθηκε μια μέρα νωρίτερα, η διαφορά ήταν στο 1,3%, γεγονός που δείχνει ότι μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε ελαφρά μεταστροφή που έκλεισε την ψαλίδα και έκανε ακόμη πιο αμφίρροπη την έκβαση του δημοψηφίσματος.
Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των ψηφοφόρων ακολουθεί τη γραμμή των κομμάτων που ψήφισε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα το «Ναι» να φθάνει στο 78% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο 77% σε όσους ψήφισαν το Ποτάμι. Αντιστοίχως, φανατικότεροι υπέρ του «Όχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ, που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν την γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε ο Περισσός και στρέφονται κατά 39% προς το
Πλειοψηφικά, οι πολίτες θεωρούν, σε ποσοστό 48%, λανθασμένη την απόφαση για το δημοψήφισμα, έναντι του 42% που την χαρακτηρίζει θετική.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα διχάζονται για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, καθώς το 44% υιοθετεί την κυβερνητική άποψη ότι η ουσία του ερωτήματος είναι το «Ναι» ή «Όχι» στην πρόταση των Θεσμών, ενώ ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό ποσοστό της τάξης του 42% συμμερίζεται τον αντίλογο της αντιπολίτευσης ότι στην κάλπη της Κυριακής ψηφίζουμε για το «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ.

Διχάζεται η κοινή γνώμη

Ακόμη πιο ενδεικτικά για τον σχεδόν απόλυτο διχασμό της κοινής γνώμης, αλλά και τη μεγάλη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών, είναι τα ευρήματα της έρευνας σύμφωνα με τα οποία το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με το «Όχι» δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, την άποψη της οποίας, ότι αν επικρατήσει το «Όχι» θα ισχυροποιηθεί η ελληνική διαπραγματευτική γραμμή, ενστερνίζεται μόλις το 31% όσων συμμετείχαν σην έρευνα. Την ίδια ώρα, όμως, το 60% των πολιτών αποδέχεται τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το «Όχι» δεν ενέχει κινδύνους εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ το 31% των ερωτηθέντων πιστεύουν το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρή παραμένει η βούληση της κοινής γνώμης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αλλά και του ενιαίου νομίσματος,καθώς τρεις στους τέσσερις πολίτες -ποσοστό 76%- τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, θεωρώντας ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, μόλις το 14% έχει την άποψη ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να συνεχίσει με το δικό της νόμισμα.

Πλειοψηφικό είναι το αίτημα παραμονής στο ευρώ σε όλους τους πολιτικού χώρους, με πιο φανατικούς τους ψηφοφόρους του Ποταμιού, που θέλουν το κοινό νόμισμα σε ποσοστό 94%, και λιγότερο “θερμούς” τους οπαδούς του ΚΚΕ, που το προτιμούν σε ποσοστό 40%, έναντι του 38% που θέλουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Από τους άλλους χώρους παραμονή στο ευρώ θέλει το 68% του ΣΥΡΙΖΑ, το 90% της ΝΔ, το 56% της Χρυσής Αυγής, το 64% των ΑΝ.ΕΛ. και το 87% του ΠΑΣΟΚ.

Οποιος όμως προσπαθεί να παρακολουθήσει όσο γίνεται από πιο κοντά την προπαγανδιστική ρητορική των αντίπαλων “στρατοπέδων” η οποία χαρακτηρίζεται από κοινή “ομολογία πίστης” στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση εν γένει και εκατέρωθεν εκτοξεύσεις κατηγοριών ότι ο αντίπαλος είναι εκείνος που “αμφισβητεί” και “απειλεί” τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη και το Ευρώ, θα διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις απαντήσεις των “ποιοτικών ευρημάτων” που “χρεώνονται” στο “ναι” είναι στατιστικά βέβαιο ότι περιλαμβάνονται και “δηλωμένοι” υποστηρικτές του “όχι”.

Μάλιστα, τα ερήματα είναι τόσο “ανοιχτά” σε ερμηνείες, λόγω ακριβώς της απελπιστικής ασάφειας της βαθύτερης σημασίας τους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις δύο πλευρές, με εξίσου ίδια επιτυχία! Ηδη στο διαδίκτυο επιχειρείται μία έμμεση, πλην σαφής, αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, η οποία μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση “αφού υπερτερεί το “ναι”… μπορείτε να ψηφίσετε “όχι” με ασφάλεια”…

Οριακά κοντά όμως είναι το “ναι” και το “όχι” και ως προς τις συνέπειές τους για τη χώρα και όχι μόνο ως προς τα ποσοστά τους.

Χαρακτηριστικό τεκμήριο της παραπάνω διαπίστωσης είναι η ανάλυση που επιχειρεί το αμερικανικό δίκτυο CNBC για τα δύο ενδεχόμενα στην Ελλάδα, που δημοσιεύει η “Ημερησία”.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το «Όχι» θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συνύπαρξη της Ελλάδας με τους εταίρους της κάτω από την ομπρέλα του ευρώ, αλλά το «Ναι», από μόνο του, δεν λύνει τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, καθώς θα εξακολουθήσει να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και να έχει ανάγκη «κουρέματος».

“Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν επικρατήσει το «Ναι», τίποτα δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη”!

Η πορεία της Ελλάδας ξεκινάει από το δημοψήφισμα και πηγαίνει κάπως έτσι, σύμφωνα με το CNBC:

Με το «ΝΑΙ»

• Δημιουργείται νέα κυβέρνηση

• Προχωράει σε νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

• Συμφωνεί με νέους όρους και οικονομική βοήθεια ή δεν καταλήγει σε συμφωνία

• Με τη νέα συμφωνία, η λιτότητα συνεχίζεται

• Η Ελλάδα μπαίνει σε φάση ανάπτυξης

• Μα αργά βήματα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση

• Μένει στην Ευρωζώνη ως ένα αδύναμο μέλος

Με το «ΟΧΙ»

• Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα πράγματα

• Προχωράει σε νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

• Συμφωνεί ή δεν συμφωνεί

• Σε περίπτωση μη συμφωνίας: Η ΕΚΤ διακόπτει τη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες

• Η Ελλάδα παίρνει βοήθεια από την Κίνα και τη Ρωσία

• Η Ελλάδα μένει στην Ευρωζώνη μέχρι την επόμενη κρίση

• Συμβαίνει το Grexit

Ανάμεσα στις δύο εκδοχές, υπάρχουν και κάποια σημεία στα οποία συναντούνται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ότι αν επικρατήσει το «Όχι» και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει με τους δανειστές, θα συνεχίσει τη λιτότητα, δεν θα λάβει όμως το μπόνους της ανάπτυξης, αλλά θα μείνει στο ευρώ μέχρι την επόμενη κρίση, οπότε και τότε θα επέλθει το Grexit”…