FT: «Όχι» Τουσκ σε παράταση του προγράμματος

Αρνητική είναι η απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο νέο αίτημα παράτασης του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση και του δημοψηφίσματος, το οποίο έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής.  Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times το οποίο επικαλείται την επίσημη επιστολή απάντησης του Ντόναλντ Τουσκ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίζεται να λέει: «Η κυβέρνηση σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάθεση για να δοθεί περαιτέρω παράταση. Η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος μπορεί να υποβάλει αίτημα για νέα βοήθεια. Η πόρτα είναι ανοικτή».

Λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό θέμα, η οποία συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν. Η διάσκεψη κατέληξε καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα στις διαβουλεύσεις μέρη να συζητήσουν, πριν από το τέλος της Τρίτης, το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους πιθανούς τρόπους για παράταση του προγράμματος.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι «η Διάσκεψη των προέδρων καλεί όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος της Τρίτης προκειμένου να συζητήσουν το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους πιθανούς τρόπους για παράταση του προγράμματος, ως προσωρινό μέτρο, για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.»

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τουσκ σε ανάρτηση στο twitter σημειώνει: «Κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διεξάγει δημοψήφισμα. Παρόλα αυτά, η ψήφος στο “όχι” δε θα οδηγήσει σε μία ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση».