Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Α. Τσίπρα με τους δανειστές - «Μακρά νύχτα» προβλέπει ο Ντομπρόβσκις

Ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες η συνεδρίαση των επικεφαλής των δανειστών με τον Αλέξη Τσίπρα στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να αρχίσει το Eurogroup. Εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: ««Κάνουμε προόδους αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε εντατικές διαπραγματεύσεις, κάνουμε πρόοδο αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Φαίνεται πως θα είναι μακρά η νύχτα». 

Η διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών κινείται στην κόψη του ξυραφιού  μετά την νέα πρόταση που κατέθεσαν, την τελευταία στιγμή, οι δανειστές, και πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ, η οποία, όπως έλεγαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να γίνει δεκτή σε καμία περίπτωση, αφού ουσιαστικά αναμασά το πεντασέλιδο των προτάσεων που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέδωσε στις 3 Ιουνίου στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε αναρτήσεις του στο twitter σημείωσε: «Η επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. H στάση αυτή 2 ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα.»

Παράλληλα με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των δανειστών πραγματοποιήθηκε και σύντομη συνεδρίαση του EuroWorking Group προκειμένου να προετοιμαστεί η ατζέντα του Eurogroup. Εντούτοις αξιωματούχοι δήλωναν στο Reuters ότι όλα είναι ακόμη αβέβαια.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που τηρούν την ανωνυμία τους, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα διαπραγματευτούν με την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και επιθυμούν η Αθήνα να καταλήξει σε συμφωνία σήμερα ακόμα και αν χρειαστεί οι συζητήσεις να συνεχιστούν όλο το βράδυ.«Οι επικεφαλής των χωρών της ΕΕ δεν αναμένεται να διαπραγματευτούν», είπε ο αξιωματούχος που συμμετέχει στις προετοιμασίες για την σύνοδο κορυφής.

«Οι προσδοκίες τους είναι να καλωσορίσουν μια συμφωνία που θα κλείσει στο Eurogroup, ακόμα και αν χρειάζεται οι Υπουργοί Οικονομικών να εργαστούν ακόμα και το βράδυ μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.