Ένταση στη βουλή με αφορμή την ενεργειακή συμφωνία με την Ρωσία

Αισιόδοξος ότι η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τη Ρωσία για τον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο θα εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της μεταπολίτευσης, εμφανίστηκε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παράλληλα, απάντησε και σε όσους αντιδρούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν δικαιολογούνται με κανένα τρόπο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την έντονη αντίδραση του κ. Λαφαζάνη αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι σχολιασμοί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, τόσο για τον αγωγό, όσο και για τη στάση τους απέναντι «στο νέο μνημόνιο που έρχεται» όπως είπε. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τις αντιδράσεις αυτές, να ακολουθήσει μία πολυδιάστατη ενεργειακή και ανεξάρτητη εξωτερική ενεργειακή και οικονομική πολιτική.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει να ανοίξει δρόμους για την ευρύτερη προοπτική της. Κεντρικός μας στόχος είναι να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες. Ανοίγουμε ένα θετικό, δύσκολο μεν, αλλά αναγκαίο δρόμο» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Πρέπει να διαβεβαιώσω ότι ο αγωγός αυτός δεν στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας ή τρίτων μερών. Αντίθετα, ωφελεί τη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή και διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια του φυσικού αερίου σε όλο τον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χώρο. Με κανένα τρόπο δεν δικαιολογούνται οι αντιδράσεις τρίτων για αποφάσεις που μπορεί να λαμβάνει κάθε κυρίαρχη χώρα, με βάση τα συμφέροντά της χωρίς να παραβιάζει ή να αντιστρατεύεται τα συμφέροντα άλλων χωρών».

Ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς τον κ. Λαφαζάνη, είπε ότι είναι «εκτός κλίματος ημερών και σίγουρα εκτός κομματικής γραμμής», καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τοποθέτησή του ανέφερε: «Εδώ και τώρα εκλογές. Καμία συναίνεση από την παρούσα Βουλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καμία συναίνεση επί της πολιτικής ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν υπάρχει καμία βάση για συναίνεση σε ακραίες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές επιλογές».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναρωτήθηκε αν ζούμε στην ίδια χώρα, αφού χθες, όπως είπε, ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, αλλά είπε «όχι», διότι η ΝΔ δεν θέλει συνάντηση δημοσίων σχέσεων, αλλά για την ουσία και την πορεία της χώρας. Αναφερόμενος δε στη δήλωση του Γ. Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε πως δεν βγήκε από μόνος του να προτείνει εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση «να ψηφίσουμε από κοινού Πρόεδρο άρα να περάσουν και ήρεμα τα μέτρα, να βγούμε και στις αγορές, να ολοκληρωθεί το μνημόνιο και μετά να κάνουμε εκλογές για να έρθουμε εμείς οι καλοί, που δήθεν θα συγκρουόμασταν για το Μνημόνιο».

Κατά την ερμηνεία του κ. Γεωργιάδη, η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας είχε πολιτικές συνέπειες και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εδώ και πέντε μέρες προετοίμασε το έδαφος με τις δηλώσεις των κ.κ. Παπαδημούλη, Μητρόπουλου, Σκουρλέτη και Σταθάκη.

Κάνοντας λόγο μάλιστα για «αλληλουχία γεγονότων», ο κ. Γεωργιάδης είπε πως πρέπει να είναι κάποιος εκτός τόπου και χρόνου για να μην έχει καταλάβει το μέγεθος της μεταβολής και της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε δε πως ο κ. Τσίπρας τα κάνει αυτά, στέλνοντας σήμα στην τρόικα «μην μου ζητήσετε να υπογράψω πριν και γίνω ρεζίλι των σκυλιών, μετά υπογράφω τα πάντα».

«Σας πήραμε είδηση, ελπίζω να σας πάρει κι η κοινωνία», είπε επίσης, ενώ πρόσθεσε πως είναι καλό να καταλάβει κι ο κόσμος πόσο κοντά έρχεται ο σήμερα στη ΝΔ για να καταλάβει τη διαφορά των τηλεοπτικών ρητορικών και της πραγματικότητας.