Η λίστα με τα νέα σκληρά μέτρα που έστειλαν οι δανειστές

Νέες αντιπροτάσεις παρουσίασαν σήμερα οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, όπως τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ε.Ε. με σκοπό να «γεφυρωθούν» οι διαφορές των δύο πλευρών. Αυτά διαδραματίζονται λίγες ώρες πριν από το νέο, κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας και ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι νέες προτάσεις έγιναν αφότου απορρίφθηκαν ορισμένες προτάσεις τις ελληνικής πλευράς. Πάντως, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ανέφεραν νωρίτερα ότι οι πιστωτές θεωρούν ότι ο προβλεπόμενος στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης του έτους 2015 είναι υπερβολικός και υποστηρίζουν ότι από τα μέτρα που εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση υποσκάπτεται η προσπάθεια ανάκαμψης.

Διαφωνούν και με το μείγμα των μέτρων που η Αθήνα προτείνει, καθώς οι δανειστές ζητούν να αναπροσαρμοστεί το ύψος των μέτρων της διετίας 2015-2016 από τα 7,9 δισ. στα 11 δισ. ευρώ! Αυτό αναφέρουν πηγές που υποστηρίζουν ότι οι πιστωτές αμφισβητούν την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης σε επιβολή μόνο φορολογικών μέτρων και ζητούν να σχεδιαστεί κατά προτεραιότητα μια διαφορετική συνταγή όπου εκτός από νέους φόρους θα περιλαμβάνεται και η μείωση των κρατικών δαπανών.

Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέχρι το 2022, κατάργηση ή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Dεκέμβριο του 2017, αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ και αφαίρεση της φορολογίας σε τομείς που για πρώτη φορά θα υπήρχαν ανάλογες ρυθμίσεις, ζητά μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την ελληνική κυβέρνηση στο παρά πέντε της χρονικής προθεσμίας για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Αθήνας-δανειστών.

Η επιστολή του ΔΝΤ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σχολίασε ότι οι Θεσμοί είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα υποστηρίζοντας ότι η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στην Πορτογαλία, ούτε πουθενά!

Το δημοσίευμα του Reuters επιβεβαιώνει και η “Εφημερίδα των Συντακτών”, η οποία δημοσιεύει την ακόλουθη λίστα με τις απαιτήσεις  του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση:

Δημοσιονομικά

Επιμένει στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%.
100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων – επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας
Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών

Συντάξεις

Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων. Αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.