Με ζωντανές συνδέσεις λεπτό προς λεπτό από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα τα γερμανικά μέσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελληνικού ζητήματος.
Αρκετοί ανταποκριτές δείχνουν, ωστόσο, να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στο εσωτερικό των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενδεχόμενες παραχωρήσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα έναντι των δανειστών, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό το σχόλιο δημοσιογράφου του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού προγράμματος n-tv: «Αν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα αρέσουν στους δανειστές, δεν θα αρέσουν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Καμμένο».
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας, τα γερμανικά μέσα επικρίνουν ότι η Αθήνα κατέθεσε προτάσεις την τελευταία στιγμή και χρειάζεται επομένως χρόνος για την εξέτασή τους. Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής πάντως η Καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup της Τετάρτης θα ανακοινώσει αποφάσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο», από την άλλη, ωστόσο, τόνισε ότι «είναι σαφές πως πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» και ότι «τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Έχουμε μπροστά μας ώρες εντατικών διαβουλεύσεων», υπογράμμισε η Καγκελάριος. Για το ακανθώδες ζήτημα ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους η καγκελάριος παρέμεινε ασαφής στις δηλώσεις της, λέγοντας ότι «δεν είναι του παρόντος και ότι το σημαντικότερο είναι τώρα η χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια, τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την επιβολή ειδικού φόρου στους εύπορους, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη μείωση των αμυντικών δαπανών.Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, οικονομικής βοήθειας και ελέγχων. Ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου και αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί με μικρά βήματα, γράφει το περιοδικό επικαλούμενο διαπραγματευτικούς κύκλους. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προωθήσει τον Ιούνιο μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις που δεν χρήζουν επικύρωσης από τη Βουλή και να λάβει μια δόση από το δεύτερο πρόγραμμα για να αποπληρώσει το χρέος στο ΔΝΤ.
Μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 13 Ιουλίου οι θεσμοί θα ελέγξουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και μετά θα ενισχύσουν την Ελλάδα ώστε να είναι σε θέση να πληρώσει την επόμενη δόση των 3,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα είχε το περιθώριο να βγάλει το καλοκαίρι και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο, ας σημειωθεί, η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να απορρίπτει. Τώρα, όπως δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ευρωπαίων.
Πηγή: DW