Μέρκελ: Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα

Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί διεξοδικά με τους θεσμούς ώστε να κλείσουν όλα τα ανοικτά θέματα εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι κάθε ημέρα μετράει για την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα θέματα σωστά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι υπάρχει η διάθεση για στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

Η χθεσινή συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ πραγματοποιήθηκε σε καλό και φιλικό κλίμα, ιδίως μετά την επίδειξη καλής διάθεσης για νέες υποχωρήσεις που επέδειξε η ελληνική πλευρά σε θέματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα. Κατά τη συνάντηση ειπώθηκε ότι πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή και πιθανότατα αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη διολίσθηση της Αθήνας στο στόχο του 1% που έχουν θέσει οι δανειστές. Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει το θέμα του ΦΠΑ, με την κυβέρνηση να συζητά διορθωτικές κινήσεις στην αρχική της πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους εταίρους της ότι θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που τις θέτουν, αλλά υποστήριξε μετά βδελυγμίας το αίτημά της για ρύθμιση του χρέους, αποκατάσταση της χρηματοδότησης και ενίσχυση της ανάπτυξης, ώστε η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη.

Στο θέμα της βιωσιμότητας επέμεινε και ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αμέσως μετά  ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο. Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο τρόπος για το πώς θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουν γρήγορα σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι να βρεθεί λύση μέχρι τις 18 του μήνα, που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup. Σε αυτό θα αναλάβουν δράση και πάλι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, τα οποία συμφωνήθηκε να λειτουργούν υπό την στενή και ισχυρή πολιτική κατεύθυνση.

Πολύ κρίσιμο ρόλο στην πορεία των συζητήσεων θα διαδραματίσει και η σχέση του κ. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο είχαν χθες την ευκαιρία να λύσουν την παρεξήγηση των προηγούμενων ημερών. Οι δυο άνδρες θα συναντηθούν και σήμερα μετά το μεσημέρι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν να αναλαμβάνει και πάλι μεσολαβητική δράση για την αναζήτηση μιας λύσης.