Μέρκελ: "Θα συναντήσω τον Α. Τσίπρα εφόσον και εκείνος το θέλει"

«Φυσικά θα συναντήσω τον Αλέξη Τσίπρα αν εκείνος το θελήσει» δήλωσε σήμερα το απόγευμα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε – Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για την προοπτική συμφωνίας με την Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ εξελίσσεται σε θρίλερ. Μετά τις χθεσινές αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ή όχι η τριμερής, νέα φημολογία έρχεται στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση, σύμφωνα με την οποία τέτοιο ραντεβού δεν έχει προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με γαλλική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τονίζεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ. Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελάριου, Κριστιάνε Βιρτς, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει θέσει όρους για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η ίδια είπε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η συνάντηση θα γίνει.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Καγκελάριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, παρόλο που η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Μέρκελ και ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχει μεταξύ τους στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη. Λίγο αργότερα, ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας. Πρόσθεσε όμως ότι «μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Μέρκελ».

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βίρτς ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».