Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, την επόμενη εβδομάδα

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ζητήματα – «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Αθήνας – δανειστών στην νέα τηλεδιάσκεψη που είχαν το Σάββατο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η τηλεδιάσκεψη έγινε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και οι κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου από κοντά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Πιθανότατα στο περιθώριο της ίδιας Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, να απέρριψε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο το πρωί. Ο λόγος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες, είναι ότι η Επιτροπή περιμένει από την Αθήνα την αντιπρότασή της στις προτάσεις των δανειστών, την οποία, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει μέχρι την Πέμπτη το βράδυ.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει πάντως πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να μιλήσει στον Πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «παραφιλολογία» και για «ανακάλυψη» αναπάντητων κλήσεων από την πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

H νέα τηλεδιάσκεψη έρχεται μετά την κατηγορηματική απόρριψη των προτάσεων των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση κατά την συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις αντιπροτάσεις της.