Σε εξέλιξη η συνάντηση Α. Τσίπρα - Ζ.Κ.Γιούνκερ

Άρχισε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την εξέλιξη της οποίας, σε σημαντικό βαθμό, θα κριθεί και αν τελικά οι δανειστές και η Αθήνα θα καταλήξουν σε συμφωνία ή όχι.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό την πρόταση που διαμόρφωσαν οι δανειστές, κατά την πρόσφατη «μίνι» σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του Γάλλου Πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, του ίδιου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και του Διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Πηγές προσκείμενες στην ελληνική πλευρά, πάντως, υποστήριζαν ότι θα συζητηθεί και η πρόταση συμφωνίας που απέστειλε η Αθήνα.

Από τα κυριότερα ζητήματα είναι αυτό του ασφαλιστικού, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να ζητούν σκληρά μέτρα και ισοδύναμα ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε νέες μειώσεις συντάξεων. Κατά πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν στην αντιπρότασή τους μέτρα 3 δισεκατομμύρια για το 2015 αλλά και να μην προχωρήσει η ελληνική πλευρά σε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι μια πρώτη συζήτηση και δεν θα καταλήξει σε μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της», ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς. Και συμπλήρωσε ότι «δεν περιμένουμε να υπάρξει αποτέλεσμα απόψε, είναι μια πρώτη συζήτηση». Ήρθε η ώρα οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στα ουσιώδη. Τα ουσιώδη είναι κάποια θέματα στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της (ΕΕ και ΔΝΤ)».

Ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως εντάσσεται σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την αποδέσμευση χρηματοδότησης που έχει ζωτική σημασία για την ελληνική οικονομία. «Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη στις Βρυξέλλες.