Stratfor: Γεωπολιτικό ρίσκο για τη Δύση το Grexit

Η ελληνική κρίση και η ουκρανική πολεμική σύγκρουση δοκιμάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πλέον στοχεύει, μέσω των οικονομικών «ενέσεων» σε αυτές τις χώρες, να προλάβει μια πιθανή αύξηση της ρωσικής επιρροής στις συγκεκριμένες περιοχές. Ετσι, ο τρόπος της οικονομικής και πολιτικής διαχείρισης των εν λόγω κρίσεων, έχει μετατραπεί για τη Δύση σε γεωπολιτική στρατηγική.

Αυτή την εκτίμηση κάνει το αμερικανικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναλύσεων Stratfor.

Για τους αναλυτές του Ινστιτούτου είναι σαφές, ότι οι δύο χώρες αποτελούν ολοφάνερα παραδείγματα ότι η οικονομική βοήθεια σχετίζεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων, τόσο πολιτικών, όσο και οικονομικών.

Κατά τη γνώμη τους, η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, προς την Αθήνα και το Γιούρογκρουπ για τη λήψη μέτρων ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εξηγείται ακριβώς μέσα στο παραπάνω πλαίσιο. Διότι, αν και η Ελλάδα μπορεί να μην έχει αυτή τη στιγμή μεγάλους οικονομικούς πόρους, ωστόσο, η γεωπολιτική της θέση είναι στρατηγικής σημασίας, τόσο για την ΕΕ, όσο και για τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι το ότι αποτελεί ενεργειακό κόμβο για κάθε σχέδιο κατασκευής αγωγών από το νότο και την ανατολή. Για τις ΗΠΑ αυτό αποτελεί πονοκέφαλο και κάνουν τα πάντα ώστε το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα να είναι φιλοδυτικό και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δυτικών ελίτ. Αυτό έγινε περισσότερο φανερό μετά τις έμμεσες αναφορές της Ελλάδας ότι μπορούν να απευθυνθεί και στη Ρωσία για βοήθεια.

«Για την Αθήνα αυτό το βήμα έχει νόημα: Η Ελλάδα υπολογίζει στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και θα ήθελε να αγοράσει φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές. Αυτή η ανάγκη μπορεί να αυξηθεί αν η χώρα βγει από την ευρωζώνη και επιστρέψει στην αδύναμη δραχμή, εξέλιξη που θα καταστήσει την εισαγωγή ενέργειας ακόμη ακριβότερη» σημειώνει το Ινστιτούτο.