Αυτό είναι το πλαίσιο συμφωνίας κατά τις κυβερνητικές πηγές - Διαφορετική η εκδοχή των δανειστών
Το τελικό σχέδιο συμφωνίας έχει ήδη αρχίσει να γράφεται και θα περιλαμβάνει τόσο μια σειρά από μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει όσο και συγκεκριμένα βήματα για τη χρηματοδότηση της χώρας, όπως και ένα πακέτο επενδύσεων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το ρεπορτάζ που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Mega, σύμφωνα με τον οποίο το θέμα του ΦΠΑ παραμένει για την ώρα ανοικτό, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση, καθώς υπάρχει η κατεύθυνση στο Brussels Group να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα και δεν απέκλειε μάλιστα συμφωνία ακόμη και εντός Σαββατοκύριακου.
Κατά τις ίδιες πάντα κυβερνητικές πηγές, ως προς το ΦΠΑ, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές ζητώντας στον χαμηλότερο να υπαχθούν μόνο κατ’ εξαίρεση συγκεκριμένα προϊόντα. Κρίσιμο στοιχείο, για την ελληνική πλευρά, είναι να υπάρχει μεν ανακατανομή των βαρών και παράλληλα να μην είναι τέτοιες οι μεταβολές που θα διαταράξουν την καταναλωτική συμπεριφορά, δηλαδή δεν θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης έτσι ώστε τελικά αντί να υπάρξουν έσοδα, να υπάρξουν απώλειες από την αλλαγή των συντελεστών.
Στα εργασιακά φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος, και αυτός είναι η υιοθέτηση αλλαγών στο πλαίσιο του μοντέλου που προτείνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (φθινόπωρο 2015 – Απρίλιος 2016).
Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, ωστόσο η Αθήνα θα δεσμεύεται να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος μετά από αναλογιστικές μελέτες που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμότητά του. Ταυτόχρονα, θα δοθεί τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με εξαίρεση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ανοικτό είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς υπάρχει μια διαφορά περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές. Σύμφωνα με την ίδια πάντα κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, τα 2/3 αυτής της διαφοράς έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος. Σε κάθε περίπτωση το κενό αυτό προτείνεται να καλυφθεί από έσοδα από ΦΠΑ και περιστολή δαπανών, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες θα είναι αυτές.
Σε ό,τι αφορά στις 100 δόσεις η Αθήνα ελπίζει ότι θα αποφέρουν 600 εκατομμύρια ευρώ, αν και οι δανειστές δεν συμμερίζονται αυτήν την αισιοδοξία. Τέλος, σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο εξής δεν υπάρχει τίποτε σαφές, ποσό μάλλον που φαίνεται να εκκρεμεί ακόμη η παρέμβαση της Ουάσινγκτον την οποία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Τζακ Λιου και προανήγγειλε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Η εικόνα πάντως από πλευράς δανειστών όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας δεν συμπίπτει απαραίτητα με τις πληροφορίες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα πάλι με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που έχουν καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι την τελευταία εβδομάδα δεν σημειώθηκε καθόλου πρόοδος. Για τον ΦΠΑ, ισχύει ότι επιμένουν σε έναν συντελεστή και ορισμένες μόνο εξαιρέσεις που θα υπαχθούν σε έναν χαμηλότερο.
Οι πηγές που πρόσκεινται στους δανειστές δεν επιβεβαιώνουν ότι επιτεύχθηκε «μορατόριουμ» στο ασφαλιστικό όσον αφορά στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και υποστηρίζουν ότι απλώς έχουν κατατεθεί ορισμένες προτάσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αξιολογώντας ως μάλλον «αρνητικό» το πρόσημο σε αυτό το πεδίο.
Όσον αφορά δε στα εργασιακά, υποστηρίζουν ότι είναι το πεδίο με τις μεγαλύτερες διαφωνίες και διαφορές όπου δεν φαίνεται να υπάρχει ένδειξη σύγκλισης.
Τέλος, για το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πλευρά επιμένει σε 1% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ οι δανειστές λένε ότι ακόμη κι συμφωνούσαν αυτό θα σήμαινε επιπλέον μέτρα 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ διευκρινίζουν, οι ίδιες πηγές, ότι οι δανειστές δεν θα συμφωνούσαν να δοθούν χρήματα αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη πλήρης συμφωνία.